facebook

Накриє на десятки років: на Землю насувається сильна посуха – які регіони торкнеться

Екологічна криза вже на порозі, і ситуація лише погіршиться. Вчені прогнозують, що 2024 стане найспекотнішим за всю історію спостережень, побивши тогорічні температурні рекорди. Це також призведе до посилення хвиль спеки та посух на планеті. Про це пише Science Alert.

Посухи в Австралії можуть мати особливо руйнівні наслідки: вони знищують сільське господарство, загрожують водним ресурсам та руйнують екосистему. Більшість країни вже схильна до посухи, і зі збільшенням глобального потепління ризик виникнення мегазасух тільки збільшиться.

Щоб зрозуміти масштаб можливих катастроф, вчені вивчили дані про кліматичні зміни в Австралії за останні 1150 років. Їх дослідження показало, що за достатнього часу природна мінливість опадів може призвести до мегапосух, які можуть тривати понад 20 років. Враховуючи також зміну клімату під впливом людської діяльності, майбутні посухи можуть бути набагато серйознішими, ніж передбачалося раніше.

Щоб отримати повнішу картину, вченим необхідно більше даних про опади. Однак відомості про них доступні лише з початку 20 століття. У зв’язку з цим вчені використовують альтернативні методи, у тому числі комп’ютерні моделі клімату, щоб зрозуміти, як змінювався клімат у минулому. Використовуючи 11 різних моделей, вони змогли оцінити вплив зміни клімату на посухи в Австралії у минулому та теперішньому.

Має бути мегазасуха

У своєму дослідженні вчені звернули увагу на басейн Мюррей-Дарлінг на південному сході Австралії, який є найбільшою річковою системою країни.

Результати моделювання показали, що посухи в цьому регіоні в 20 столітті були помітно тривалішими, ніж у доіндустріальний період. Ці зміни пов’язані з прогнозованими тенденціями опадів у зв’язку з антропогенним впливом на клімат.

Вчені стверджують, що вплив людської діяльності вже зробило південні частини Австралії більш схильною до посух. Це означає, що в майбутньому очікується тривала посуха, хоча інтенсивність і частота посух поки не змінилися. Однак, цей вплив може проявитися в більш серйозних кліматичних змінах.

Дослідники вважають, що у майбутньому можуть виникнути мегапосухи тривалістю понад 20 років. Це значно перевищує тривалість будь-якої посухи, яка зафіксована в Австралії за весь період інструментальних спостережень.

Крім того, вчені дійшли висновку, що мегапосухи в Австралії можливі та без впливу зміни клімату, оскільки вони є частиною природної мінливості опадів у країні на довгостроковій основі.

Джерело.

Close