facebook

Вже влітку: багатьом пенсіонерам збільшать пенсії

Багатьом пенсіонерам влітку збільшать виплати


Цього літа уряд не запланував проведення пенсіонерам будь-яких індексацій чи підвищення. Але у багатьох громадян все одно зростуть виплати, повідомляє ПФУ.

Деяким категоріям пенсіонерів проведуть надбавки. Зокрема залежно від віку пенсіонера передбачено різні розміри доплат до пенсії.

Ця доплата державою призначається щомісяця на додаток до основного розміру пенсії при досягненні певного віку. Головна умова призначення таких доплат — розмір виплати пенсіонера не повинен перевищувати 10340 грн.

Так, надбавки за віком встановлені на такому рівні:

Вік від 70 до 74 – 300 грн;
Вік від 75 до 80 років – 456 грн;
Вік від 80 років – 570 грн.
Тобто як тільки пенсіонеру виповниться зазначена кількість років, йому почнуть платити доплату. Коли, наприклад, пенсіонерові виповнилося 75 років і йому вже мають платити велику доплату, то автоматично ПФУ проведе перерахунок.

Ці доплати почали запроваджувати поступово з 2020 року. Почали її платити із найстарших громадян, тобто кому було 80 років і більше. З минулого року черга дійшла до тих, кому минуло 70 років.

Також пенсіонери, які мають особливі заслуги перед державою, можуть одержати набавку. Цей розмір визначається індивідуально та залежить від рівня та характеру заслуг людини.

До речі, ще днями Кабмін встановив одноразову допомогу до Дня незалежності України таким категоріям громадян:

Особам з інвалідністю внаслідок війни;
Колишнім малолітнім ув’язненим концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання, яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років;
Особам з інвалідністю від загального захворювання, трудового каліцтва та інших причин.
Особи з інвалідністю І групи можуть розраховувати на одноразову виплату у розмірі 3100 гривень, II групи – 2900 гривень, а III – 2700 гривень.

Особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, виплатять до 3100 грн. Також призначено грошову допомогу у 650 грн членам сім’ї загиблого ветерана війни, захисників України, учасників бойових дій, жертв нацистських переслідувань.

Виплату у 1000 грн отримають учасники бойових дій та постраждалі учасники Революції Гідності, які потрапили до концентраційних таборів, які були тоді неповнолітніми тощо.

Джерело.

Close