facebook

Стало відомо, хто і де буде вручати українцям повістки з 18 травня

З 18 травня вступає в силу новий закон про мобілізацію, нещодавно підписаний президентом Володимиром Зеленським, котрий передбачає зміну низки правил.

Про це пише РБК-Україна.

Процедуру вручення повісток прописано у постанові Кабінету міністрів № 1487.

Згідно з документом, повістки військовозобов’язаним можуть видавати:

– представники ТЦК, уповноважені наказом керівника ТЦК

– виконавчі органи сільських, селищних та міських рад (за наявності розпорядження ТЦК)
– керівництво держорганів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій (лише за розпорядженням ТЦК)

– керівники навчальних закладів (за наявності розпорядження ТЦК)

Громадянин має право вимагати від представників ТЦК назвати ПІБ, посаду, показати службове посвідчення та наказ керівника ТЦК, який уповноважив їх на вручення повістки.

Новий закон передбачає, що у заходах щодо оповіщення братимуть участь і поліцейські. Але не вручатимуть повістки. А лише забезпечуватимуть порядок, коли в їхній присутності будуть видавати повістки представники ТЦК.

За словами міністра внутрішніх справ Ігоря Клименко, поліція також на запит ТЦК займається розшуком і доставкою до центру комплектування осіб, які отримали повістку, але не з’явилися у військкомат. У такому разі ймовірного ухилянта буде затримано в рамках закону терміном до трьох годин і доставлено до ТЦК.

Повістки можуть вручити їх можуть як за місцем проживання військовозобов’язаного, так і за місцем навчання, роботи, на вулиці, у громадських місцях, на блокпостах тощо.

Сама повістка має бути повністю заповнена, тобто містити всі необхідні дані – прізвище, ім’я, по батькові, дату, час та адресу прибуття та підпис начальника ТЦК або керівника органу місцевого самоврядування. Повістка має бути скріплена печаткою.

Новий закон про мобілізацію передбачає запуск електронних кабінетів, які мають запрацювати до червня. За допомогою них військовозобов’язані, призовники чи резервісти зможуть оновити свої особисті дані без відвідування військкомату.

Проект закону припускав, що повістки розсилатимуться і через е-кабінет. Однак, цю норму виключили до другого читання. Ще одне нововведення стосується повістки-вимоги. Їх розсилатимуть поштою, якщо військовозобов’язаний чоловік проігнорував виклик до ТЦК за раніше отриманою повісткою. Вимога буде вважатися отриманою з моменту, коли працівник пошти поставить підпис про отримання адресатом або про те, що особа відмовилася отримувати документ або його неможливо вручити за місцем реєстрації.

З 18 травня поліція та представники ТЦК отримують право вимагати у чоловіків віком 18-60 років військово-облікові документи разом із документами, що посвідчують особу. Іншими словами, на період воєнного стану громадяни повинні мати при собі військовий квиток.

Крім того, поліція та представники ТЦК зможуть фіксувати процедуру на камеру.

Якщо людина вчасно не прийшла, вона повинна не пізніше ніж через три зв’язатися з ТЦК і повідомити про обставини неявки. Протягом тижня візит все одно має відбутися.

Вручення повістки військовозобов’язаному або резервісту означає, що він повинен з’явитися для уточнення облікових даних. Потім його направлять на військово-лікарську комісію, щоб визначити чи придатна людина до мобілізації чи ні.

Крім уточнення даних, може бути повістка на проходження комісії (вручається після поновлення даних у ТЦК), а також мобілізаційне розпорядження за результатами ВВК, якщо громадянина визнано придатним. Причому повістка може бути вручена навіть обмежено придатним, оскільки за новим законом цей статус скасовується, а ті, кому він раніше був наданий, мають повторно пройти комісію.

Джерело.

Close