facebook

“Welcome до дому”: українцям у Чехії вручать квитки на Батьківщину – кого відправлять

Міністерство внутрішніх справ повідомляє про запуск пілотного проекту допомоги добровільним поверненням в Україну з червня по листопад.

Ця програма розрахована на іноземців, які проживають там у зв’язку із збройним конфліктом в Україні, і не пов’язані із закликом до української армії. Про це повідомляє прес-служба чеського МВС.

15 травня 2024 року рішення уряду затвердило основні параметри пілотної програми допомоги добровільним поверненням в Україну. Вона призначена як для осіб із тимчасовим захистом, так і для тих, хто вже отримав міжнародний захист. Проект розрахований на шість місяців з червня по листопад.

“Ми прагнемо надати допомогу тим, хто, наприклад, з причин здоров’я або сімейних обставин бажає повернутися додому. Ця допомога включає придбання квитків на транспорт і, в деяких особливо складних випадках, забезпечення санітарного транспорту”, – підкреслив міністр внутрішніх справ Віт Ракушан.

Загальна ємність пілотної програми складає 430 осіб. Для 400 з них буде забезпечено автобусний квиток із місця перебування до найближчої точки в Україні. Для 30 осіб, що залишилися, з ускладненим станом здоров’я передбачена індивідуальна допомога у вигляді медичного транспорту.

Подання заяви про відшкодування витрат, пов’язаних з від’їздом в Україну, можливе лише один раз. Якщо протягом наступних дванадцяти місяців іноземець захоче подати заяву на дозвіл на проживання, йому доведеться сплатити половину витрат. На цей пілотний проект виділено суму 5 595 000 крон із бюджету Міністерства внутрішніх справ.

Цей проект має стати практичним кроком у підтримці тих, хто бажає повернутися в Україну через різні обставини. Надання можливості для добровільного повернення забезпечить людей необхідними засобами та підтримкою у їх вирішенні.

Джерело.

Close