facebook

Резерв+ попереджає про нові штрафи, але не є офіційним документом: що потрібно знати

В Україні з 18 травня на тлі набрання законом чинності мобілізації запрацював додаток «Резерв+», де військовозобов’язані, призовники та резервісти можуть оновити облікові дані. І кожному потрібно знати про нюанси програми та про те, як вона працює.

Докладніше про те, що Резерв+ попереджає про нові штрафи, повідомляє Telegram-канал “Реальна Війна”.

Повідомляється, що якщо не оновити дані за 60 днів, або якщо вчасно не оновити свої персональні дані, а також якщо вказати недостовірні дані, військовозобов’язаного можна притягнути до адміністративної відповідальності відповідно до статей 210 ​​та 210-1 КУпАП. Зазначається, що це загрожує штрафом від 17 до 51 тисяч гривень, і до примусу до оновлення даних.

Таким чином, ТЦК і СП матиме можливість подати заяву про розшук людини до Національної поліції. А значить, що ухилянта так чи інакше буде спіймано, і доставлено до ТЦК, або він отримає повістку про необхідність з’явитися до ТЦК та СП для оновлення персональних даних. При цьому ТЦК відкриє справу про притягнення до адміністративної відповідальності та обов’язково повідомить людину про це поштою. Уточнюється, що адміністративна справа може бути відкрита через три місяці після встановлення правопорушення. Також буде залучена державна виконавча служба, яка може заблокувати банківські рахунки ухилянта та виписати штраф.

Зазначається, що у додатку Резерв+ військовозобов’язаний отримає доступ до таких даних:

прізвище ім’я по батькові;
вид військового обліку;
дата зняття з обліку;
категорія обліку;
дата народження;
відстрочка, бронювання; дата закінчення бронювання;
постанова ВЛК; дата проходження ВЛК;
звання, код та найменування військово-облікової спеціальності;
Податковий номер;
унікальний номер у реєстрі Оберіг;
чи подано людину в розшук;
назва ТЦК, де людина перебиває на обліку.
При цьому розробники зазначають, що інформація в додатку Резерв+ з реєстру Оберіг не є офіційним документом, але команда Резерв+ працює над запуском електронного військового облікового документа, який матиме таку ж юридичну силу, як і паперовий.

Також зазначено, що відповідно до законодавства України поняття “електронного порядку денного” не існує, а отже Резерв+ не матиме функціонал, який дозволить розсилати електронні повістки всім військовозобов’язаним українцям.

У разі зміни персональних даних протягом семи днів потрібно подати оновлені документи до програми Резерв+.

Важливо знати, що доступ до персональних даних у реєстрі Оберіг мають Міністерство оборони України, Генеральний штаб ЗСУ, Служба безпеки України та Служба зовнішньої розвідки, а також ТЦК та СП як органи ведення ЄС реєстрів.

При цьому змінювати дані в реєстрі мають право лише уповноважені працівники районних ТЦК.

Джерело.

Close