facebook

Мобілізація за датою народження та лотереєю: нардеп Гетьманцев запропонував новий підхід для ТЦК

На 18 травня 2024 року в Україні набув чинності закон про посилення процесу мобілізації, що викликав широкий суспільний резонанс та численні дискусії.

Згідно з новим законодавством, багато українців втратили можливість звільнитися від призову з медичних, соціальних чи інших підстав, які раніше давали таку можливість. Голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев виступив в ефірі національного телемарафону “Єдині новини” із пропозицією запровадити лотерею для вирішення питання щодо звільнення від мобілізації. Цей підхід викликав жваві обговорення у суспільстві.

На думку депутата, питання звільнення від призову завжди сприйматиметься як несправедливе хоча б для когось, оскільки ті, хто не потрапляє під пільгові категорії, сприйматимуть це як несправедливість. У своїх висловлюваннях Гетьманців навів приклад Сполучених Штатів Америки, де заклик здійснювався за датою народження, визначеною випадково через лотерею, без урахування професії чи інших пільг.

Він наголосив, що питання мобілізації є надзвичайно чутливим, і його складно вирішити так, щоб задовольнити всіх. Гетьманцев також заявив, що не буде селективного звільнення від призову за професійними критеріями, включно з IT-фахівцями.

На додаток до цього, в Україні з’явилися вакансії з можливістю звільнення від мобілізації, що також викликало живий інтерес у суспільстві. Економічне звільнення від мобілізації стало актуальною темою для багатьох підприємств, які прагнуть захистити своїх співробітників в умовах напруги, що посилюється.

Джерело.

Close