facebook

З 1 липня в Україні можуть підскочити ціни на цигарки: українцям пояснили, до чого готуватися

В Україні планують підвищити вартість цигарок та інших тютюнових виробів. Із чим це пов’язано і на скільки можуть зрости ціни?

Як інформує “biz.today.ua”, урядовий законопроект №11090 про підвищення акцизу на тютюнові вироби та цигарки вже пройшов перше читання 4 червня. Швидше за все, незабаром його остаточно приймуть і курцям доведеться витрачати більше грошей на свою шкідливу звичку.

Згідно із законопроектом, планується поступове підвищення ставки акцизу на цигарки. І вже з 1 липня 2024 року можливий перший стрибок цін, але він буде, як очікується, невеликим. А ось з початку 2025 року акциз зросте одразу на 23%. У період з 2026 до 2028 року очікується зростання по 5% на рік доти, доки акциз не вийде на рівень ЄС.

В результаті ціни на цигарки та інші тютюнові вироби у торгових точках також будуть збільшені.

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, який і став ініціатором законопроекту, зазначає, що ухвалення закону дозволить збільшити надходження до державного бюджету та гармонізувати законодавство України із законодавством Євросоюзу. Очікується, що до 2029 року бюджет зможе поповнитись на 28 мільярдів гривень за рахунок підвищення акцизу на цигарки.

Джерело.

Close