facebook

Життя чималої кількості чоловіків зміниться уже 1 вересня

Відповідно до діючого законодавства, українці повинні проходити базову загальновійськову підготовку вже з 1 вересня 2025 року.

Цей обов’язок торкнеться студентів вищих навчальних закладів та громадян, які влаштовуються на держслужбу, а також деяких інших категорій громадян, пише телеграм-канал Свої.

Попри відміну строкової служби в Україні з початку цього року базову загальновійськову підготовку як обов’язкову підготовку для низки громадян буде запроваджено з 1 вересня 2025 року. Категорії громадян, які зобов’язуються проходити таку підготовку, регулюються статтею 10-1 ЗУ “Про військовий обов’язок та військову службу”.Так, базова загальновійськова підготовка буде обов’язковою для громадян:

здобувають вищу освіту, в установах вищої освіти всіх форм власності, а також навчальних закладах зі специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських;
які планують вступити вперше на державну службу, службу в органах місцевого самоврядування, обійняти посади в органах прокуратури, а також інших громадян (за бажанням) – у навчальних частинах (центрах) Збройних Сил України.
Окрім чоловіків, які навчаються у вишах, базову загальновійськову підготовку зможуть пройти й жінки студенти, але лише на добровільній основі. Такий вид підготовки буде включено до навчальних планів ЗВО усіх форм власності як окрема навчальна дисципліна. Також його можна буде пройти у навчальних центрах ЗСУ.

За результатами студент чи громадянин отримає військову спеціальність, а також навчиться виконувати бойові завдання, поводитися зі зброєю та вибуховими пристроями, діяти на полі бою, надавати домедичну та первинну психологічну допомогу, дотримуватись норм міжнародного гуманітарного права та правила ведення війни.

Джерело.

Close