facebook

Цим чоловікам боятися нема чого: їх точно не мобілізують до ЗСУ – список

Через війну, яку розв’язала Росія, в Україні триває військовий стан та загальна мобілізація.

У цей період призову підлягають військовозобов’язані чоловіки віком від 18 до 60 років, які отримують повістки. Адвокат юридичної компанії Riyako&Partners Катерина Аніщенко розповіла виданню «РБК-Україна», кого не можуть призвати на службу до ЗСУ під час мобілізації.
Аніщенко зазначила, що за новими правилами, мобілізувати до ЗСУ не можуть чоловіків, молодших 25 та старших 60 років. Їх можуть покликати лише якщо вони вирішили служити самостійно. При цьому вищий офіцерський склад може служити до 65 років за власним бажанням.

Про це повідомляє сайт ZN.ua.

Експерт додала, що також не мобілізують тих осіб, які визнані непридатними до служби станом здоров’я та виключені з військового обліку. Вона пояснила, що також не закликають жінок – вони мають можливість мобілізуватися, але тільки добровільно.

За словами адвоката, до призову не підлягають ті, хто має бронювання на роботі або отримав відстрочку від служби. Її можна оформити за різними критеріями, наприклад, чоловік є опікуном дитини-сироти, містить трьох власних дітей, викладає в університеті та має при цьому вчений ступінь.

Часто зустрічаю явище, коли ті, хто має право на законну відстрочку, її не оформляє. Однак треба враховувати, що якщо таке право є, але ви не зібрали необхідні документи та не сходили з ними до ТЦК, відстрочка не оформляється автоматично. Її оформленням потрібно займатись у кожному окремому випадку», – сказала Аніщенко.

Експерт пояснила, що якщо раніше у законі про мобілізацію був пункт про те, що мобілізувати не можуть брата загиблого на війні, то зараз із документа прибрали пункт «неповнорідний». Це означає, що призвати до ЗСУ можуть брата загиблого, якщо у них спільний батько чи мати. Але, як і раніше, рідного брата загиблого на війні мобілізувати не будуть.

Крім того, мобілізувати не можуть такі категорії осіб:

Ті, хто має дитину віком до 18 років, якщо другий батько дитини помер, позбавлений батьківських прав, визнаний зниклим безвісти або безвісно відсутнім;
Чоловіки, які самостійно виховують щонайменше одну неповнолітню дитину;
Ті, хто виховує дитину з інвалідністю віком до 18 років;
Вихователі дитини, хворої на тяжкі захворювання;
Ті, хто містить повнолітню дитину з інвалідністю I або II групи;
Ті, хто має на утриманні дитину, яка до моменту усиновлення була сиротою або позбавленою батьківського піклування, віком до 18 років;
Чоловіки, зайняті постійним доглядом за хворою дружиною, дитиною або одним із своїх батьків або батьків дружини (дружини) у разі, якщо родич потребує постійного догляду за висновком комісії закладу охорони здоров’я;
Чоловіки-опікуни особи, визнаної судом недієздатною.

Джерело.

Close