facebook

Вже з 1 серпня: субсидії даватимуть по-новому

Субсидії з 1 серпня даватимуть по-новому


У серпні 2024 року українці отримуватимуть житлову субсидію на неопалювальний сезон. У звʼязку з підвищенням тарифів на електроенергію, розмір субсидій буде перераховано автоматично. Про це йдеться на сайті nv.

Субсидії у серпні: як призначатимуть і кому потрібно писати нову заяву

У серпні 2024 року українці отримуватимуть житлову субсидію на неопалювальний сезон.

Для більшості отримувачів — вона буде призначена автоматично (якщо не змінилися дані про майновий стан та/або склад домогосподарств). Тобто якщо ви вже є отримувачем житлової субсидії, додатково звертатися нікуди не потрібно і жодних додаткових звернень робити також не потрібно.

Пенсійний фонд на основі даних, які вже має, перерахує розмір субсидії, на яку родина/домогосподарство має право.

Водночас є певні категорії, яким субсидію у серпні призначать за їхнім зверненням із заявою та декларацією про доходи та витрати.

Зокрема, із особистим зверненням до Пенсійного фонду треба звернутися, якщо:

• заявник (член домогосподарства) орендує житлове приміщення, за яке сплачує житлово-комунальні послуги;

• у складі домогосподарства є внутрішньо переміщені особи;

• кількість фактично проживаючих зареєстрованих осіб у домогосподарстві менша, ніж кількість зареєстрованих;

• домогосподарство претендує на призначення житлової субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Також необхідно звернутися й особам, які мають право на виплату, але в опалювальний сезон субсидію було призначено в розмірі 0,00 грн.

Крім цього, у зв’язку із завершенням періоду дії окремого порядку виплати субсидій та пільг, визначеного постановою Кабінету Міністрів України від 07.03.2022 № 215 Про особливості нарахування та виплати грошових допомог, пільг та житлових субсидій на період дії воєнного стану, тим одержувачам житлових субсидії та пільг, які станом на 24 лютого 2022 року проживали або проживають на тимчасово окупованих територіях або територіях активних бойових дій та з початку повномасштабної агресії не звертались за перепризначенням субсидії або пільги, — для продовження отримання виплат з 1 липня 2024 року мали звернутись до органу Пенсійного фонду України із відповідною заявою та документами.

Нагадаємо, якщо ви подавали заяву протягом травня-червня, то житлова субсидія призначалася з початку неопалювального періоду, тобто з 1 травня (але не раніше дня виникнення права на її отримання). Якщо ж ви не встигли подати заяву до 1 липня, то нарахування житлової субсидії чи пільги буде з місяця звернення.

Як у серпні перерахують субсидії після підвищення тарифу на електроенергію

Через зростанням тарифів на електроенергію, розмір житлової субсидії і пільги на житлово-комунальні послуги для всіх домогосподарств, які мають на них право, буде перераховано. Перерахунок Пенсійний фонд проведе автоматично, нікуди додатково звертатись не потрібно.

Зазначимо, що субсидія надається, якщо родина сплачує за комунальні послуги більше, ніж визначений для неї обов’язковий платіж. Розміри ж обов’язкового платежу лишаються незмінними.

Тобто фактично ви оплачуватимете стільки ж, скільки платили до збільшення тарифів. Різницю — компенсує держава.

Джерело.

Close