facebook

ТЦК вирішили зупинити: до Ради внесли новий закон, що вигадали

Ініціатива депутата покликана усунути корупційні ризики під час бронювання працівників


В українському парламенті зареєстрували законопроект, покликаний врегулювати деякі питання щодо оформлення бронювання до ТЦК. Зокрема, документ пропонує усунути корупційні ризики щодо мобілізаційної роботи, пише Судово-юридична газета.

Як стверджує автор законопроекту 11453 про внесення змін до статті 25 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, в Україні нерідко фіксуються випадки, коли під час запущеного в роботу процесу надання бронювання від мобілізації громадян у ТЦК нерідко направляють на ВЛК, а далі – мобілізують військову службу.

Таким чином, поки відповідні організації займаються оформленням документів для надання броні працівників, цих громадян вже мобілізують, не дочекавшись оформлення бронювання.

“Це проблема, з якою стикаються, зокрема, вимушені переселенці, які з різних причин не перебувають на військовому обліку за місцем нинішнього проживання (роботи). А коли вони йдуть до ТЦК ставати на облік, щоб отримати відповідну довідку, необхідну для продовження процесу оформлення бронювання, їх відправляють на ВЛК, оформлюють “придатність” і закликають на військову службу в той час, коли їм якраз оформлюють бронь”, – зазначив автор законопроекту, народний депутат Георгій Мазураш.

Крім цього, ситуація посилюється ще й фактами корупції у ТЦК у випадках, коли представники територіальних центрів комплектування потребують певної суми, найчастіше 5 тисяч “умовних одиниць”, щоб не чіпати людину протягом кількох днів, доки оформляється бронювання.

Тому законопроект пропонує усунути ці моменти:

якщо для оформлення відстрочки від призову на військову службу при мобілізації необхідна довідка або інші документи від територіального центру комплектування та соціальної підтримки, останній зобов’язаний на письмовий запит невідкладно (не пізніше трьох робочих днів) видати відповідні документи (або відповідь про їх відсутність) громадянину, якому оформляють бронювання, та/або оформляє відстрочку працівникові організації.
громадянин, який звертається до ТЦК за довідкою (іншими документами) або щодо постановки на військовий облік у зв’язку з оформленням бронювання (за наявності письмового підтвердження від відповідної організації про початок оформлення відстрочки цьому працівникові), не підлягає направленню на військово-лікарську комісію та призову на військову службу під час мобілізації протягом десяти днів з дня звернення або до ухвалення рішення уповноваженим органом щодо відстрочення від призову на військову службу під час мобілізації для цього громадянина.

Джерело.

Close