facebook

Цього лише не вистачало: українців попередили про загрозу землетрусу у 7 балів

Найближчими роками в Україні може статися сильний землетрус


Попри те, що українці вкрай рідко відчувають підземні поштовхи, за даними сейсмологів, вони все одно відбуваються. Одним із центрів активності в Україні є Полтавська область, де лише за останні 14 років сталося 15 землетрусів. За словами сейсмолога Володимира Шляхового, бойові дії та нафто-газова галузь може стати причиною нових підземних поштовхів, пише телеграм-канал Київський рух.

Володимир Шляховий вже багато років досліджує сейсмоактивність на Полтавщині, де одним із найактивніших землетрусів стали підземні поштовхи поблизу Гадяча 3 лютого 2015 року. За шкалою Ріхтера сила землетрусу становила 4,7-4,8 балів.

“У земних надрах є напруга та тиск завжди, і якщо додаткові якісь обурення є і вплив, то може статися і землетрус. Більшість землетрусів у Полтавській області стався на глибині від 5 до 11 кілометрів. Механізм подій цих землетрусів є однотипним. Тобто причина завжди одна й та сама”,- пояснив експерт у своїй науковій роботі.

Землетруси тут відбуваються в основному по лінії розлому Перещепіно – Карлівка – Зачепилівка. За словами експертів Полтавської гравіметричної обсерваторії, причинами такої активності в цьому місці може бути видобуток нафти та бойові дії.

“Вірогідність впливу нафтогазового видобутку теж є. Хоча так глибоко свердловини не риють, але виключати це не можна. Також ми звернули увагу, що кількість землетрусів в Афганістані та Ірані збільшилася з початком військових конфліктів на цих землях”, – розповів Володимир Шляховий.

Також, за його словами, найближчими роками жителі України можуть відчути на собі землетрус у 7-7,5 балів, який має статися у сейсмоактивній зоні Вранча. За словами Володимира Шляхового, цей землетрус може бути небезпечним для України.

Джерело.

Close