facebook

Новобуди заберуть під соціальне житло: слуги народу надумали переписати Житловий кодекс

В Україні хочуть віддати “довгобуди” під соціальне житло


Влада України має намір переписати Житловий кодекс, щоб переробити довгобуди та житлові будинки, де будівництво не просувається, у соціальне житло. Таким чином передбачається розв’язання житлового питання, що гостро стоїть сьогодні в рамках подій, які відбуваються в країні, пише OBOZ.UA.

За словами голови Комітету Верховної Ради з організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олени Шуляк Житловий кодекс, що сьогодні функціонує в Україні, вже давно не виконує запиту українців. А оновити законодавство щодо житла потрібно ще років 15-20 тому.

Олена Шуляк зазначила, що у країні є необхідність у появі соціального житла з подальшим правом його викупу, тобто необхідно розробити відповідні механізми отримання такого житла, а також розширити список кредитних інструментів для цього. Для цієї мети влада має намір використовувати так звані “довгобуди”.

“Це можуть бути різного роду довгобуди, які перебудуються під соціальне житло. Перед війною ми ініціювали відповідні запити на місця, щоби зібрати базу таких об’єктів”, – заявила Олена Шуляк і додала, що через війну ці плани довелося відкласти на деякий час.

“Соціальний фонд має бути більшим – на мільйони квадратних метрів. Вже є громади, які вирішують проблеми з житлом, не чекаючи нового закону. Наприклад, на Кіровоградщині одна з громад перевела старий державний довгобуд у комунальну власність, привела його до ладу і передали квартири військовослужбовцям. Передали не в оренду, а у власність – це було рішення громади. Але новий закон має спростити всі процедури, щоб місцева влада не ходила сімома колами бюрократичного пекла”, – розповіла Олена Шуляк.

Джерело.

Close