facebook

Під мобілізацію можна загриміти навіть з інвалідністю: якщо у вас із собою цього немає, готуйтеся служити

Мобілізація в Україні триває вже третій рік і протягом усього цього часу українська армія набирає, навчає, розподіляє, постачає військовозобов’язаних чоловіків і жінок для оборони держави в ході російського вторгнення на територію України.

Сама мобілізацією має низку нюансів та винятків, про які необхідно знати. І виявляється, що люди з інвалідністю також можуть бути мобілізовані на війну.

Докладніше про те, в яких випадках людей з інвалідністю можуть мобілізувати на війну, повідомляє Судово-юридична газета.

У Міноборони пояснили про деякі нюанси щодо мобілізації людей з інвалідністю. Насамперед слід сказати, що всі чоловіки віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти його на вимогу уповноваженого представника ТЦК чи поліцейського, а також представника Державної прикордонної служби України у прикордонній смузі, у пунктах пропуску чи прикордонних районах.

Згідно з новим законом про мобілізацію, усі чоловіки віком від 18 до 60 років мають оновити свої дані через ТЦК, ЦНАП або у додатку “Резерв+”. Оновити свої дані також мають особи з інвалідністю I, II та III групи, яким буде видано документ із зазначенням про виключення з військового обліку. При цьому особа з інвалідністю може укласти контракт зі Збройними силами України та розпочати службу захисту держави.

Важливо, що особам з інвалідністю ступінь придатності військової служби не визначається під час військово-лікарської комісії.

Необхідно наголосити, що відповідно до Статті 2 закону України про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю, в Україні визначено, що особою з інвалідністю є особа зі стійким розладом функції організму, що при взаємодії із зовнішнім середовищем може призводити до обмеження її життєдіяльності, внаслідок чого держава Має створити умови для реалізації нею правда нарівні з іншими громадянами та забезпечити соціальний захист.

При цьому статус непридатний до військової служби означає, що людина не має змоги проходити військову службу у ЗСУ. А сам статус непридатний до військової служби визначається під час медичного огляду ВЛК.
Варто наголосити, що виключенню з військового обліку підлягають громадяни України, які:

1) померли або визнані у встановленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими;

2) припинили громадянство України;

3) визнані непридатними до військової служби;

4) досягли граничного віку перебування у запасі.
У громадянина, виключеного з військового обліку відповідно до пунктів 3 та 4 цієї частини, військово-обліковий документ не вилучається. До військово-облікового документа громадянина вносяться дані про винятки з військового обліку.

При цьому люди, які визнані непридатними з переглядом через 6-12 місяців можуть бути прийняті на службу до ЗСУ у разі покращення стану здоров’я та без їхньої особистої згоди.

Люди з інвалідністю мають подати відповідні документи, що підтверджують інвалідність у ТЦК. А люди, визнані відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними для військової служби за станом здоров’я строком на 6-12 місяців, мають подати постанову про військово-лікарську комісію до ТЦК. Як ми вже писали вище, через 6-12 місяців може бути перегляд та визнання придатною людини до військової служби.

А от особи з інвалідністю звільняються від призову на військову службу строком до проведення повторного огляду або безстроково, залежно від типу інвалідності. При цьому підтверджувати інвалідність необхідно раз на 1-3 роки. При цьому огляд та схильність (або спростування) може відбуватися раніше за рішенням суду або за заявою заінтересованих осіб.

Джерело.

Close