facebook

Це більше недоступно: чоловікам без військового квитка чи приписного жорстко урізали права – навіть молоді

Вступ до вищого навчального закладу – важливий етап у житті кожного абітурієнта. Однак в умовах військового стану в Україні процес вступу має свої особливості, особливо для юнаків призовного віку та дівчат, які здобувають медичну або фармацевтичну освіту.


Докладніше про те, чоловікам без військового квитка чи приписного жорстко урізали права, повідомляє УНІАН.

Як повідомив начальник відділу військового обліку Харківського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) Любомир Хомицький, однією з обов’язкових умов для зарахування до навчального закладу для юнаків призовного віку є наявність чинного військового квитка.

“Без нього людину можуть не зарахувати. Тому, насамперед, треба подивитися, що там із військово-обліковими документами, де вони, чи дійсні вони, чи є відповідні позначки, чи відповідають вони нинішнім умовам і т.д.”, — сказав фахівець.

Для дівчат ситуація дещо інша. Згідно з чинним законодавством, військовозобов’язаними вважаються жінки, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю. Тобто студентки медичних та фармацевтичних вузів мають стати на військовий облік лише після закінчення навчального закладу та отримання диплома.

Якщо абітурієнт переїжджає до іншого міста для вступу до вишу, йому не обов’язково ставати на військовий облік за новим місцем проживання. Однак, якщо він планує довгострокове проживання у новому місті, то має задекларувати своє місце перебування та стати на облік у місцевому ТЦК.

Військовий облік є важливим складником державної системи оборони. Дотримання вимог воєнного законодавства – обов’язок кожного громадянина України. Абітурієнтам необхідно заздалегідь подбати про наявність усіх необхідних документів, щоб уникнути проблем під час вступу до вишу.

Джерело.

Close