facebook

Наслідки на все життя: ухилянтів все частіше саджають до в’язниці, але на цьому все не закінчується

В Україні посилили покарання за ухилення від мобілізації
В Україні ухилення від мобілізації може закінчитися дуже плачевними результатами. Про це повідомляє ТСН.


В Україні зросла кількість ухилістів, засуджених судами до реальних строків відбування покарання.

За даними адвоката Романа Симутіна, який спеціалізується і на питаннях мобілізації, в Україні зросла кількість судових рішень, коли ухилістів засуджують до реальних термінів позбавлення волі. Термін відбування покарання – три роки. Більше того, трьома термінами ґрат неприємності ухилістів не закінчуються. Після закінчення відбування терміну на них чекають великі неприємності в житті.

Адвокат каже, що кількість судових рішень, коли призначають реальні терміни ув’язнення для ухилістів, останнім часом зросла у рази.

“Якщо раніше суди давали у 10%-15% реальні терміни покарання, то зараз 50%-60%. Тобто в рази збільшилася частка людей, які одержують реальні терміни покарання”, – коментує ситуацію юрист.

Більше того, після такого вироку на людину чекають великі неприємності. Як громадянин із судимістю він більше не зможе влаштуватися на якусь державну службу.

Голова Державної пенітенціарної служби, адвокат Сергій Старенький уточнює, що ухилісти зазвичай відбувають свої реальні терміни ув’язнення в установах із загальним рівнем безпеки. Раніше такі установи називали установами “загального режиму”. Там немає посиленого нагляду, це проста колонія.

“Що стосується збільшення кількості винесення вироків із реальним терміном покарання: була позиція Верховного суду. У ній наголошується, що покарання умовним терміном не відповідає меті покарання. На думку суду, інші люди беруть приклад – ухилився від військової служби і фактично не покараний. Тому ухилився повторно від військової служби.

Юристи зазначають, що після відбування терміну судимість швидше за все вплине надалі на життя ухилістів.

Людина із судимістю не зміє обіймати посаду на державній службі. Роботу в правоохоронних органах також для нього буде закрито.

“На державній службі та в правоохоронних органах проводиться службова перевірка до 5 коліна. Але якщо говорити про приватні підприємства, то тут все залежатиме від роботодавця. У приватному секторі ситуація м’якша. Якихось інших обмежень для людини немає”, – уточнила адвокат Катерина. Аніщенко.

Адвокат Андрій Межирицький каже, що в Україні є деякі посади, на які колишній засуджений не зможе потрапити. Це зазвичай держслужба, де потрібно надати довідку про відсутність судимості. Така довідка формується на сьогоднішній день.

“Якщо людина претендуватиме на роботу в ГБР, НАБУ, інших правоохоронних органах, то там проводитиметься повна перевірка і замовлятиметься повна довідка. І ось там інформація про судимість буде, після чого з’являться обмеження”, – сказав Межирицький.

Джерело.

Close