facebook

Банківські картки українців відправлять до “чорного” списку: які будуть обмеження

Карти українців потраплять до “чорного” списку, що відомо

Протягом наступного місяця в Україні почнуть створювати реєстр скомпрометованих банківських карток, а згодом – реєстр ненадійних торговців. Це необхідно для боротьби з ухиленням від сплати податків. Цю інформацію повідомляє НБУ.

Під час зустрічі з керівниками 30 найбільших банків голова НБУ Андрій Пишний нагадав, що з 1 жовтня діятимуть встановлені НБУ ліміти на р2р-перекази. Фінальне рішення щодо обмеження в 150 тисяч гривень на місяць є тимчасовим, допоки банки не посилять власні системи фінансового моніторингу, і має ряд винятків, зокрема для волонтерів.

“Наша позиція: ринок не має бути зарегульований. Але в ситуації, коли бюджет втрачає мільярди податків через протиправні схеми, такі кроки є необхідними”, – сказав Пишний.

Олійник зазначив, що НБУ та більшість банків активно борються з “дропами”, проте деякі установи не перешкоджають таким клієнтам, вважаючи зростання клієнтської бази важливішим за ризики використання банку для відмивання коштів.

За його словами, НБУ рекомендує банкам домовитися на рівні асоціації, щоб головним орієнтиром для застосування лімітів був підтверджений рівень доходів клієнтів, зазначений в анкеті. І щоб ліміти були встановлені одночасно на всьому ринку для уникнення переходу клієнтів з одного банку до іншого.

Також Олійник відзначив важливість відстежування та контролю за експортно-імпортними операціями щодо закупівлі енергообладнання, а також аналізу ФОП у практиці ухилення від сплати податків корпораціями.

Банківська спільнота з цього питання повинна надати свої пропозиції, які НБУ опрацює та надасть відповідні рекомендації, повідомили в пресслужбі НБУ.

Джерело.

Close