facebook

Українці хапаються за серце: за газ почали приходити треті платіжки – за що здирають гроші

За газ почали приходити треті платіжки, що відомо

В Україні восени приходять перші платіжки за техогляд внутрішньобудинкових систем (т.зв. “третя платіжка за газ”). Згідно з новими правилами у 2024-му або та сертифікована компанія, яку обрали мешканці багатоповерхівки, або які займаються розподілом газу (найчастіше філія “Газмережі”) мають оглянути та перевірити ” газові труби” вдома. Про це розповідає “ГазПравди”.

Графік проведення техогляду та вартість робіт вказано на сайті філії “Газмережі”.

Наприклад, в одному з будинків у Рівному техогляд має проводитись раз на три роки, а його вартість у перерахунку на квартиру – близько 100 грн. Отже, в такому будинку прийде платіжка розміром трохи більше ніж 100 грн.

Наступна плата за техогляд буде за три роки. Богдан Гук, головний інженер Львівської філії “Газмережі” пояснив: ще 2018-го відповідальність за внутрішні мережі поклала на власників будинків. Частина з них уклала договори із спеціалізованими організаціями, а частина нічого не робила.

“За статистикою, у кожному будинку, що перевіряється, фахівці фіксують десятки витоків. Вже усунули 100 тис. витоків”, – йдеться в сюжеті видання. Вартість ТО залежить від будинку, комунікацій, газовикористовувального обладнання тощо.

Платіжку надішлють після факту виконання робіт. Графіки оприлюднено на сайтах філій “Газмережі”. Там також покажуть орієнтовну вартість.

В обслуговування входить огляд газопроводу, перевірка на щільність, випробування під тиском, огляд газового обладнання, обслуговування запірних пристроїв. Все це гарантує безпечне використання газу.

Джерело.

Close