facebook

Обвал світових цін на нафту: експерт розповів, чи готова Україна до нової кризи

Обвал світових цін на нафту до $30 за барель ознаменував собою нову хвилю світової фінансової кризи.

 

Про це пише у Facebook експерт-міжнародник Ілля Куса.

За його словами, криза викликана борговими проблемами в ряду країн, системною кризою капіталізму, а також епідемією коронавірусу.

“Очікують подальше падіння, якщо нафтова війна між Росією і ОПЕК затягнеться. Тобто, ціни можуть впасти ще до рівня $20 − $25”,− прогнозує експерт. І додає “боляче” буде всім, але краще всього зараз ситуація у США.

Що стосується України, то вона, за словами експерта, до кризи не готова, тому “буде пожинати наслідки разом з іншими слабкими, неефективними і залежними від зовнішніх чинників економіками”.

“Як і в РФ, у нас − гостра управлінська криза і повна деградація державних інститутів разом з провалом інформаційно−смислового простору. Росія почала вирішувати цю проблему, запустивши конституційну реформу, заодно вирішуючи питання “престолонаслідування”, яке вже давно назріло”, − зазначив Куса.

Криза, вважає експерт, вдарить і по економіці РФ, але “вони зможуть витримати”. “Накопичені за останні роки резерви покриють їх дірки в бюджеті на 4−5 років, а за умови урізання соціалки − і на все 9−10 років”, − пояснив експерт.

При цьому Куса підкреслює, що у зовнішній політиці РФ зміни малоймовірні.

Найбільше, вважає експерт, постраждає Саудівська Аравія. “У них бюджет розрахований на $58 за барель, а всі найбільші нацпроекти, задумані Мухаммедом бін Сальманом і зовсім потребують по−хорошому в ціні $83. Резерви у саудівців є − близько $500 млрд. Їх вистачить на 3−4 роки з урахуванням витрат, але реакція на нафтовий шок може бути і раніше. Саме тому, наслідний принц завчасно почав закручувати гайки і заарештував опозиційно налаштованих до нього принців, включаючи брата і племінника короля”, − розповів він.

“У Лівії все добре. Там вже кілька місяців місцеві племена за вказівкою генерала Хафтара блочать експорт нафти з терміналів, так що нижче днище вони навряд чи проб’є. Хоча, все можливо”, − вважає Куса.

Джерело.

Close