facebook

Ляшко висловився про порушників карантину

Головний санітарний лікар України, заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко висловився за введення повної заборони діяльності церков на період карантину для запобігання поширенню коронавірусу в країні.

Однак, на його переконання, вплинути на те, щоб люди не збиралися біля святинь можна хіба що силовими методами. Про це він заявив в інтерв’ю “НВ”.

“Чому взагалі заборонили масове скупчення людей? Тому що в масових скупченнях, особливо в закритих приміщеннях, найбільша ймовірність поширення інфекційних хвороб, які передаються повітряним і повітряно-крапельним шляхом. Тому всі наші карантинні заходи спрямовані на розрив цієї передачі. Ми встановили певні правила відвідування закладів першої необхідності: супермаркетів, аптек. Щоб не було більше однієї людини на площі 10 кв. м”, – пояснив головний санлікар.

За його словами, переговори щодо заборони відвідування богослужінь велися на різних рівнях: з президентом, прем’єром, головами обласних адміністрацій, Нацполіції. Були і зустрічі з церковним керівництвом, де священнослужителів переконували в доцільності закриття або обмеження доступу до церкви на час служби, щоб скоротити інфікування суспільства.

“І що показала нам ця Вербна неділя? Велика частина прислухалася. Порушення були, але безсистемні. Те, що люди збиралися біля церков, – тут вплинути можна хіба що силовими методами. А якби почали впливати силовими методами, то відбулися б зіткнення”, – зауважив Ляшко.

У цьому контексті заступник очільника МОЗ нагадав, стільки людей заразилися коронавірусом у тій же Печерській лаврі. Однак незважаючи на те, що є всі підстави для закриття церков, нині цього ніхто не робить.

“Як головний санітарний лікар України я вам серйозно скажу: заборонив би і закрив усе, де є можливість для масового скупчення населення. Але багато хто б зненавидів мене за це ще більше. Зараз головне – самоізолюватися. Я закликаю всіх відсвяткувати Великдень вдома. Не їхати до своїх батьків. Навіть якщо руйнуються вікові традиції. У цей конкретний час це потрібно зробити”, – звернувся він до українців.

Джерело.

Close