facebook

В Україні будуть 10 років бушувати урагани: кліматологиня дала прогноз

Погодні умови, які спостерігаються зараз, будуть в Україні ще й у найближчі 10 років.

Йдеться про засухи, штормові вітри, різкі коливання температур. Про це в журналісту OBOZREVATEL розповіла завідуюча відділенням кліматичних досліджень та довгострокових прогнозів Інституту гідрометеорології Вазіра Мартазінова.

“У найближчі 10 років ми не зрушимо з цієї точки, поліпшення не буде”, – підкреслила вона і додала, що зараз на клімат впливають два фактори.

“Перший. Зараз над територією України проходить так звана тепла смуга. Вона тягнеться від самого Криму уздовж Дніпра і за межі нашої країни, до Архангельська. Як пояснили нам геологи, смуга лежить на давньоруському розломі. І бере тепло вона не з атмосфери, а з надр землі. Смуга прив’язана до місця, вона стійка, і на території, де вона знаходиться, буде посуха”, – зазначила Мартазінова.

За її словами, така смуга не пускає в Україну вологі маси, що йдуть із заходу, з Атлантики. Уздовж неї з обох боків скупчуються повітряні маси з контрастними температурами, утворюючи фронти. І коли смуга раптово перестає давати тепло, фронти зустрічаються, а на території України утворюються шторми.

“Цей процес визначає наше майбутнє щодо клімату. Території уздовж Дніпра будуть висушуватися”, – зазначила експертка.

Так, за її словами, другий фактор – це атмосферна циркуляція. Кліматологиня підкреслила, що циркуляція зараз стає більш загостреною, чого раніше не було.

“Вона тримає всі процеси у поверхні землі. Відбуваються різкі перепади температур протягом одного місяця. Тиждень холоду, тиждень тепла. Раніше перепади були більш плавними, більш розмитими. Вся ця нестійкість приходить з верхніх шарів атмосфери”, – сказала Мартазінова і додала, що водночас холодні зими нікуди не зникли, вони будуть, але нечасто.

Джерело.

Close