facebook

Китайський МЗС звинуватив США в підштовхуванні країн до «нової холодної війни»

Американські політики підштовхують Пекін і Вашингтон до «нової холодної війни», вважає глава МЗС Китаю. Міністр закликав американців не втручатися в політику на Тайвані і розкритикував Штати за уповільнення ядерних переговорів з Північною Кореєю.

Деякі політичні сили в США штовхають Пекін і Вашингтон до краю «нової холодної війни», впевнений міністр закордонних справ Китаю Ван І, пише Bloomberg.

«Китай не має жодних намірів змінити або замінити США», – заявив глава МЗС КНР на прес-конференції в рамках 3-й сесії Всекитайських зборів народних представників в Пекіні. Він також розкритикував США через уповільнення ядерних переговорів з Північною Кореєю.

Відносини між країнами різко погіршилися за останні кілька місяців, відзначає агентство. Серед країн світу Америка опинилася найбільш постраждалою від пандемії коронавируса, поширення якого почалося з китайського міста Ухань. Крім цього, дві найбільші економіки світу розійшлися в думці з деяких інших питань. Зокрема, США розкритикували законопроект китайської влади, який, на думку американської сторони покликаний посилити контроль над Гонконгом, вказує Bloomberg.

За словами Ван І, прагнення американських політиків розв’язати «нову холодну війну» може зруйнувати результати тривалих десятиліттями співпраці між Китаєм і США, а також піддати ризику стабільність і процвітання у всьому світі.

Крім цього, міністр закликав США «не кидати виклик червоної лінії Китаю» на Тайвані. Це попередження пов’язане з недавньою заявою держсекретаря Майка Помпео, який днями привітав керівника тайванського регіону Цай Інвень з вступом на посаду і назвав її президентом, а також хвалив американо-тайванські партнерські відносини. Для Пекіна це неприйнятно, оскільки він вважає Тайвань китайською провінцією.

Джерело.

Close