facebook

У Слузі народу відреагували на відставку глави НБУ

Відставка Якова Смолія може вплинути на відносини України з МВФ, вважає Данило Гетманцев.

У Слузі народу відреагували на відставку глави НБУ

Фракція Слуги народу на засіданні обговорить питання відставки Якова Смолія з посади голови Національного банку. Але спочатку його заяву розглянуть на засіданні профільного парламентського комітету. Про це сказав голова комітету з питань податкової та фінансової політики Данило Гетманцев, повідомляє РБК-Україна в середу, 1 липня.

Гетманцев не виключив, що Смолію доведеться обіймати посаду глави Нацбанку і надалі, якщо депутати не підтримають його відставку. Чи є голоси за відставку Смолія, депутати монобільшості визначать на окремому засіданні фракції.

“Це можливо. Спочатку ми розглянемо заяву на нашому комітеті. А потім дійсно на фракції. Передусім потрібно поспілкуватися із главою НБУ. Він буде в Раді, буде доповідати. Після цього Рада повинна буде прийняти його заяву про відставку”, – сказав він.

Нардеп вважає, що відставка Смолія може вплинути на відносини України з Міжнародним валютним фондом.

“Безумовно, це не поліпшить відносини України і МВФ. Це очевидно. Я не думаю, що є прямий взаємозв’язок між цим рішенням і траншами від МВФ. Але дуже багато залежить від того, яку позицію займе сам глава НБУ про підстави його звільнення. Дуже неоднозначна інформація прозвучала щодо тиску на нього з боку ОП. Мені здається, що це дуже небезпечна інформація, яка вимагає перевірки”, – зазначив Гетманцев.

Нагадаємо, 1 липня Яків Смолій подав у відставку з посади глави НБУ. Він пояснив своє рішення “систематичним політичним тиском”, здійснюваним протягом тривалого часу.

Також повідомлялося, що 19 червня фінансовий комітет Верховної Ради підтримав проект постанови про оцінку діяльності глави Нацбанку Якова Смолія. Тоді посли країн G7 назвали це “підривом незалежності НБУ”.

Як відомо, ще в травні Смолій стверджував, що планує очолювати НБУ ще п’ять років – до 2025 року. Він заявив, що є ще багато завдань, які належить за цей час зробити.

Джерело.

Close