facebook

Стаж роботи для пенсії можна «докупити»

У серпні мені виповниться 59 років, і я могла би вже отримувати пенсію. Але виявилося, що не вистачає стажу. Маю тільки 24 роки. Потім їздила по заробітках, багато років працювала неофіційно. Получається, що пенсію не заробила ні там, ні тут. Чи є якийсь вихід?

Галина М., Демидівський район, Рівненська область

Пенсія в Україні нараховується відповідно до закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Право на неї мають громадяни, які досягли пенсійного віку і отримали необхідний страховий стаж. Відповідно до пенсійної реформи, з 1 січня 2020 року необхідно мати щонайменше 27 років стажу. До 2028 року ця цифра зросте до 35 років.

Якщо необхідний стаж відсутній (як у нашої читачки), то на пенсію вона може вийти, коли досягне 63 років (для цього треба стаж від 17 до 27 років).

Можна необхідні роки «докупити». Закон передбачає добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Для цього людині необхідно звернутись до органів податкової служби для укладення відповідного договору.

Договором про добровільну участь може бути передбачена одноразова сплата особою єдиного внеску за попередні періоди, в яких особа не сплачувала соціальні внески (це стосується тих, хто працював за кордоном, студентів, домогосподарок). Сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2.

До прикладу, 1 рік страхового стажу (за будь який рік, починаючи з 2004 року по 2019 рік) коштуватиме майже 25 тисяч гривень. Один місяць страхового стажу коштуватиме 2078,12 гривень.

Якщо людині на сьогоднішній день не потрібно стаж за попередній період, але вона офіційно ніде не працює, то її «інвестиції» у майбутню пенсію становитимуть 1039,06 гривень у місяць.

Джерело.

Close