facebook

Лікарі попередили про довгострокові наслідки для перехворілих коронавірусом дітей

У міру зростання числа заражених коронавірусом дітей лікарі почали помічати, що у деяких з них надовго залишаються головний біль, задишка і кашель. І хоча більшість дітей переносять хворобу в легкій формі, медики прагнуть зрозуміти, якими можуть бути наслідки від збереження цих та інших симптомів.

Симптоми коронавіруса, такі як головний біль, висока температура, задишка, кашель і порушення травлення, можуть зберігатися у дітей протягом тривалого часу, попереджають лікарі. Про це пише The Wall Street Journal. На думку фахівців, це може говорити про те, що діти більш уразливі для COVID-19, ніж передбачалося спочатку.

У спільній доповіді Американської академії педіатрії та міжнародної Асоціації дитячих лікарень сказано, що зараз на дітей припадає близько 9% всіх випадків зараження в США в порівнянні з березневими 2%. З 9 липня кількість інфікованих дітей в країні збільшилася вдвічі. За даними з 49 штатів, на 13 серпня діагноз був підтверджений у 406 109 дітей, відзначає видання.

Лікарі стверджують, що більшість дітей переносять хворобу в легкій формі і без всяких симптомів. Однак деякі фахівці повідомили, що у частини пацієнтів є симптоми, які зберігаються протягом декількох тижнів. Крім того, у деяких дітей розвивається поствірусной синдром, відзначають лікарі. «Це важлива область для вивчення, тому що ми всі ще багато дізнаємося про вірус, особливо про його вплив на дітей», – вважає заступник голови комітету з інфекційних захворювань Американської академії педіатрії Шон О’Лірі, який сам зіткнувся з довготривалими симптомами COVID-19. «Ми також повинні розуміти, чи є потенційні наслідки у довгострокових симптомів», – додав експерт.

Одна з проблем у відстеженні довготривалих симптомів у дітей полягає в тому, що тестування було непослідовним, пише WSJ. У перші тижні пандемії дітям було важко пройти тест на коронавірус. За п’ять місяців число тестувань, які проводяться у дітей, зросла, вказує видання, відзначаючи, що в останні тижні воно знову почало знижуватися. Перш за все обговорення, пов’язані з дітьми і коронавірусом, наприклад, питання про терміни відкриття шкіл, велися навколо ризиків поширення інфекції і не зачіпали можливі довгострокові наслідки зараження, підкреслює газета.

За даними доцента кафедри дитячих інфекційних захворювань Медичного центру Університету Дьюка Метью Келлі, який веде статистику по більш ніж 400 випадків зараження у дітей в Північній Кароліні, основним ускладненням для інфікованих дітей є мультисистемний запальний синдром (MIS-C). «Це найважча форма, але, схоже, є велика група дітей, у яких розвиваються менш серйозні запальні захворювання, ніж те, що характерно для MIS-C», – зазначив Келлі.

Джерело.

Close