facebook

МОЗ: Хворий з підозрою на COVID-19 не має сам йти у приватну лабораторію

Міністр охорони здоров’я нагадав алгоритм дій, які потрібно виконувати у разі появи симптомів COVID-19

 

Хворий з підозрою на коронавірус COVID-19 не повинен сам йти здавати тест у приватну лабораторію. До таких пацієнтів сімейний лікар повинен направити мобільну бригаду. Про це повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов під час брифінгу 5 жовтня, який транслював телеканал ZIK.
Так, міністр нагадав алгоритм дій, які потрібно виконувати у разі появи симптомів коронавірусу:

1. Звернутися до сімейного лікаря, з яким укладений договір.

2. Лікар визначає, чи відповідають симптоми захворювання симптомам коронавірусу.

3. Сімейний лікар надсилає до вас мобільну бригаду, яка робить тест.

За словами Степанова, в Україні є спеціально створені мобільні бригади, які в повному обсязі фінансуються Національною службою здоров’я і з ними укладено відповідні договори.

“Вони мають достатньо відповідних навичок і тестів, щоби провести ці аналізи якісно”, – пояснив міністр.

Далі після отримання результатів тестування сімейний лікар призначає лікування. Якщо у пацієнта легкі симптоми, він повинен лікуватися вдома. Якщо ж у пацієнта задишка або інші важкі симптоми, сімейний лікар приймає рішення щодо госпіталізації.

“Якщо десь щось не діє, або вам пропонують інший алгоритм, – відправляють вас здавати тести в приватну лабораторію, телефонуйте в такому випадку на гарячі лінії департаменту охорони здоров’я або гарячу лінію МОЗ, щоб ми передавали інформацію в підрозділи, чи в Національну службу здоров’я для реагування, тому що в нас є чітко окреслений алгоритм”, – додав Максим Степанов.

Джерело.

Close