facebook

“Мільйон за розгін Євромайдану”: колишні силовики почали получати компенсацію від держави

Колишній начальник міського управління міліції міста Миколаїв Олег Шевчук, виграв в суді 1 млн грн компенсації за незаконне притягнення до кримінальної відповідальності.

Про це повідомляє “Страна“, передає “Це моя Україна“.

Екс-міліціонер був звинувачений в спробі розгону миколаївського Майдану в 2013 році. Але його виправдав суд.

Відомо, що прокурор вимагав для начальника міськвідділу міліції Олега Шевчука 5 років позбавлення волі. Його звинуватили в тому, що розуміючи, що намети є символом Євромайдану, він віддав незаконний наказ застосувати фізичний вплив до громадян, відтіснивши їх від наметів, надавши представникам інспекції з благоустрою доступ до наметів для їх демонтажу. Однак суд вирішив, що в діях начальника міліції не було складу злочину.

У 2015 році прокуратура повідомила обвинуваченому Олегу Шевчуку про підозру в перевищенні влади і перешкоджанні проведення акції протесту із застосуванням фізичного насильства.

У 2017 році суд виніс перший виправдувальний вирок у цій справі. Але потім його скасував Апеляційний суд, пославшись на не дослідження всіх доказів судом першої інстанції. Справу відправили назад в районний суд.

Після приходу Зеленського до влади суд першої інстанції 5 липня 2019 року повторно виправдав Олега Шевчука. У лютому 2020 року Апеляційний суд підтвердив виправдувальний вирок.

Зараз прокуратура ще оскаржує виправдувальний вирок у Верховному суді.

У підсумку екс-главу миколаївської міліції протримали під слідством і судом п’ять років. Після цього Олег Шевчук подав позов про стягнення з держави 1 млн грн компенсації.

Суд вирішив, що виправдувальний вирок говорить про безпідставність кримінального переслідування. Через кримінальної справи Шевчук втратив посаду, і, згідно з рішенням суду, поніс моральну шкоду. Яку тепер має компенсувати держава.

Суд прийняв доводи позивача, що з травня 2015 по лютий 2020 року його, перебуваючи під слідством і судом, відчував душевні страждання і втратив авторитет серед близьких. Також був обмежений у вільному виборі місця знаходження і поведінки. Ці події привели до глобальної зміни життєвого укладу позивача, відсторонення його від роботи.

Тому суд погодився, що компенсація в мільйон гривень буде сприяти відновленню емоційного стану колишнього начальника міськвідділу міліції, відповідати принципам розумності та справедливості.

“Визначаючи розмір грошової компенсації, суд враховує зазначені обставини, що свідчать про заподіяння позивачу душевних страждань, і вважає, що сума в 1 млн. грн. Буде сприяти відновленню емоційного стану позивача, в тому числі відповідати принципам розумності та справедливості”, – йдеться в рішенні суду.

Джерело.

Close