facebook

У “Слузі народу” пояснили, чому українців не тестують на коронавірус безкоштовно

Уряд направив мільярд гривень на закупівлю експрес-тестів.
Українці з симптомами коронавірусу мають право на безкоштовні тести на COVID-19, але часто “не мають інших варіантів”, крім тестування за гроші. Закупівля урядом експрес-тестів має виправити ситуацію.

Про це розповів народний депутат від “Слуги народу” Василь Мокан в ефірі телеканалу “Україна 24”.

“Якщо в людини є симптоми, то за протоколом тест зобов’язані робити безкоштовно. Інша справа – багато кого з людей не задовольняє ситуація, коли на ПЛР-тести потрібно чекати кілька днів, доходило до тижня, знаю випадки, де й більше займало в деяких регіонах. Тому робили власним коштом у приватних клініках”, – зазначає Мокан.

Нардеп нагадав, що зараз спрямовується мільярд гривень на закупівлю експрес-тестів, “щоб розвантажити лабораторії та пришвидшити тестування населення”. Такий тест займає від 15 хвилин до години часу і з незначною похибкою, його зможуть використовувати мобільні бригади в лікарні, відповідно з’явиться можливість охопити більшу кількість населення.

“Загалом тестування має проходити безкоштовно у випадках, якщо люди мають конкретні за протоколом ознаки захворювання на коронавірус – так само як це стосується ПЛР-тестів. Але зрозуміло, що багато людей навіть з власної ініціативи, тому що нема інших варіантів, тестуються за власні кошти”, – додав він.

Джерело.

Close