facebook

Скандал у моргу Запоріжжя: тіла померлих від коронавірусу скидають просто на підлогу

Рідні померлої від коронавірусу пацієнтки виявили її оголене тіло на підлозі у моргу.

У Запоріжжі місцевий морг став причиною скандалу. Родичі померлих від коронавірусу виявили, що тіла їхніх рідних просто скидають на підлогу.

Про це повідомляє активістка, лідерка жіночого руху “За майбутнє” Ірина Суслова.

Вона розповіла, що дізналася про цю ситуацію завдяки знайомим. Їхня родичка, 83-річна мешканка Запоріжжя, підхопила коронавірус, і за рекомендацією медиків лікувалася вдома.

“Тільки-но проявилися перші симптоми: біль у горлі, невеликий кашель і температура, одразу здали тест на коронавірус. Чекати на його результати треба було кілька днів. А стан хворої викликав тривогу.
Тож син Світлани Іванівни придбав два комплекти захисного спорядження для себе та матері і сам повіз її на рентген. Там виявили двобічне запалення легень. Вірогідність, що це – коронавірус була майже 100-відсотковою. Хвора проживала в одному з районів Запорізької області і, за рекомендаціями медиків, лікувалася вдома. Спочатку – начебто успішно. На четвертий день спала температура, самопочуття покращилося. Але на п’ятий все стало геть погано, сатурація знизилася до 82% і жінку поклали до лікарні”, – розповідає Ірина.

За її словами, пенсіонерка перебувала у закладі кілька днів і мала усе необхідне, але померла.

Родині у неділю зателефонували з лікарні та попросили під’їхати до моргу при міській лікарні №4, куди мали привезти тіло. Винести небіжчицю виявилося нікому, оскільки у моргу працювала лише медсестра та водій. Тож синам покійної довелося купувати захисні костюми і вивантажувати тіло матері самотужки.

“Морг виявився зачиненим. Патологоанатом телефоном пояснив, що його єдиний помічник – санітар заразився коронавірусом і пішов на лікарняний, решта звільнилися. Медик працює сам і нині має два законних вихідних. Оскільки люди від коронавірусу помирають і в суботу, і в неділю, а це – єдиний морг, куди звозять тіла загиблих від коронвірусу з усієї області, то його уже просто не зачиняють на замок. Виймаєш цвях з петель, заносиш тіло і кладеш. Приблизно так пояснили схему дій шокованій родині”, – розповідає Ірина Суслова.

Вона додає, що коли сини померлої бабусі відчинили двері моргу, то просто вжахнулися від побаченого.

“Усюди у хаотичному порядку на долівці лежали тіла померлих. Якісь – у пластикових мішках, якісь оголені, з ганчірками на обличчях. Жодного холодильника, лише – пристрій для кварцювання. Важко уявити емоції дітей, які мусять лишати тіло улюбленої матері у такому жахливому місці. Не дивно, що у одного з синів наступного дня стався серцевий напад. Жодне ритуальне агентство не погодилося підготувати тіло померлої, у морзі теж відмовилися її бодай одягти, порадивши просто покласти речі зверху на пакет. Так і поховали”, – розповідає активістка.

Вона пояснила, що описала цю історію, щоб цей жах у моргах Запоріжжя припинився.

ТСН.ua звернувся за коментарем до міської лікарні №4 Запоріжжя стосовно роботи моргу на території закладу. Тут відповіли, що приміщення під морг арендує судово-медичне бюро Запоріжжя.

 

Irina Suslova
18 год
Вітаю нашого Президента з одужанням від ковіду!
Можливо тепер у нього і міністра охорони здоров’я буде більше часу, щоб нарешті зайнятися забезпеченням лікування і решти пересічних українців!
А щоб швидше повернути їх у моторошні реалії вітчизняної пандемії, хочу поділитися з кричущою історією, яка сталася у родині координаторки Жіночого руху «ЗА МАЙБУТНЄ» у Запоріжжі Світлани Крюкової. Мати її чоловіка померла від коронавірусу і те, що довелося пройти родині після втрати, схоже на фільм жахів!
Світлана Іванівна, 83-річна свекруха нашої колеги, попри поважний вік, була активною та самостійною жінкою і завжди добре дбала про своє здоров’я. Родичі підозрюють, що коронавірус жінка підхопила, відвідуючи поліклініку, де проходила курс лікування ВСД.
Тільки-но проявилися перші симптоми: біль у горлі, невеликий кашель і температура, одразу здали тест на коронавірус. Чекати на його результати треба було кілька днів. А стан хворої викликав тривогу.
Тож син Світлани Іванівни придбав два комплекти захисного спорядження для себе та матері і сам повіз її на рентген. Там виявили двобічне запалення легень. Вірогідність, що це – коронавірус була майже 100-відсотковою… Хвора проживала в одному з районів Запорізької області і, за рекомендаціями медиків, лікувалася вдома.
Спочатку – начебто успішно. На четвертий день спала температура, самопочуття покращилося. Але на п’ятий все стало геть погано, сатурація знизилася до 82% і жінку поклали до лікарні. На дії медиків родина не скаржиться. Кажуть, хвора мала усе необхідне. Але попри зусилля лікарів, жінка, нажаль, померла.
Це була неділя… Убита горем родина саме готувалася до поховання, як їм подзвонили з лікарні та попросили під’їхати до моргу №4 у Запоріжжі, куди привезуть тіло. На місці з’ясувалося, що перенести померлу з машини всередину просто нікому, оскільки вся бригада супроводу складається з крихітної медсестри і водія. Тож синам покійної довелося купувати захисні костюми і вивантажувати тіло матері самотужки.
Однак це був лише початок, бо морг виявився… зачиненим. Патологоанатом по телефону пояснив, що його єдиний помічник – санітар заразився коронавірусом і пішов на лікарняний, решта звільнилися. Медик працює сам і нині має два законних вихідних.
Оскільки люди від коронавірусу мруть і в суботу, і в неділю, а це – єдиний морг, куди звозять тіла загиблих від ковіду з усієї області, то його уже просто не зачиняють на замок… Виймаєш гвіздок з петель, заносиш тіло і кладеш. Приблизно так пояснили схему дій шокованій родині.
Коли ж морг відчинили, то побачене жахнуло навіть дорослих чоловіків. Усюди у хаотичному порядку на долівці лежали тіла померлих. Якісь – у пластикових мішках, якісь оголені, з ганчірками на обличчях. Жодного холодильника, лише – пристрій для кварцювання. Важко уявити емоції дітей, які мусять лишати тіло улюбленої матері у такому жахливому місці… Не дивно, що у одного з синів наступного дня стався серцевий напад.
Жодне ритуальне агентство не погодилося підготувати тіло померлої, у морзі теж відмовилися її бодай одягти, порадивши просто покласти речі зверху на пакет. Так і поховали…
… Я розповіла цю історію з дозволу постраждалої родини. І зроблю все можливе і неможливе, щоб цей лютий треш припинився!
Так, в рамках медичної реформи ми маємо певні зміни у роботі моргів та їх підпорядкуванні, але ж це – не новина! Невже за 8 місяців лютої пандемії не можна організувати НОРМАЛЬНІ умови для роботи цих установ та їх працівників?! Ми ж не живемо у чумні часи середньовіччя, коли тіла померлих можна просто скидати на купи!
Шановний пане міністре охорони здоров’я, ви змушуєте лікарів працювати у нелюдських умовах, переступати через власну людяність і, стиснувши зуби, виходити на роботу, бо БІЛЬШЕ Ж НІКОМУ!
Нагадаю вам, що ми – цивілізована країна, де існує повага до пам’яті померлих, бо навіть після смерті людина має право на гідне ставлення до себе!
Ирина Суслова (Ірина Суслова)

Джерело.

Close