facebook

На українських заробітчанах заробляє мафія

Польська мафія відправляє українців на роботу до Німеччини чи Чехії, а також до країн Скандинавії. Про це пишуть польські медіа.

 

Все більше заробітчан зі сходу, переважно з України, відправляються на роботу до Німеччини, Чехії та скандинавських країн на підставі підроблених документів, включаючи польські робочі візи. Прикордонні служби повідомляють, що процес влаштування за підробленими документами набув масовості.

Наплив нелегальних українських заробітчан до Німеччини «зростає з літа». Приваблює насамперед заробіток, що у 2–2,5 рази вищий, ніж у Польщі. Українці ризикують тим, що можуть отримати депортацію, але все одно погоджуються на такі умови з огляду на можливість більше заробити.

З березня цього року Німеччина стала більш доступна для працівників, що не входять до ЄС. Водночас німці рідко видають робочі візи, вимагаючи від претендентів на роботу знання німецької мови. Отож бажаючі працювати і заробляти вдалися на спосіб використовувати фальшиві запрошення та польські робочі візи.

Видання Rzeczpospolita наголошує, що багато українців ставляться до Польщі як до транзитної країни. Вони намагаються дістатися до Польщі, щоб рухатися далі на захід. Здебільшого до Німеччини. Українці ризикують, бо знають, що їх можуть спіймати на нелегальній роботі і вони не зможуть приїхати знову працювати.

Нелегальних заробітчан ловлять також у Німеччині. У вересні за розпорядженням прокуратури в Гамбурзі 800 поліцейських обшукали 60 квартир та компаній у п’яти федеральних землях, шукаючи іноземців, які сюди приїхали працювати нелегально. Здебільшого, для працевлаштування на переробці м’яса. Фіктивні агенції із працевлаштування, які очолювали німці та поляки, хотіли влаштувати 82 особи. Окрім цього під час рейдів було виявлено ще 44 працівники на підставі підроблених документів громадян ЄС. Фіктивні агенції планували заробити на незаконному працевлаштуванні 1,5 мільйона євро.

Німецька поліція розслідує близько 1,4 тисяч випадків незаконного перебування та роботи в цій країні, переважно жінки з України. Більшість із них працюють нелегально, потрапили на роботу через посередників польських компаній в Україні.

Також в Україні розвивається бізнес дорожніх маклерів та перевізників, готових перевезти українських робітників до Німеччини, Чехії чи Австрії, наприклад, через Угорщину.

Українські економічні мігранти для роботи в Європі використовують фальшиві трудові контракти, фальшиві паспорти Румунії та Угорщини або чеські робочі візи.

Незаконна економічна міграція зросла на 100 відсотків. Прикордонна служба Німеччини повідомила, що на початок вересня виявили 1023 особи із фальшивими в’їзними документами або дозволами на перебування в Польщі. Причому торік їх було майже вдвічі менше на цей час – 584.

Треба знати, що німецька поліція не лише депортує нелегальних робітників, але й конфіскує їх гроші за нелегальну роботу.

Джерело.

Close