facebook

Менше хворіють чи менше тестують: яка реальна ситуація із захворюваністю на COVID-19 в Україні

Міністерство охорони здоров’я України змінило алгоритм тестування на COVID-19 і закупило додаткові експрестести. Тепер направлення на безкоштовний тест сімейні лікарі зобов’язані надавати всім контактним особам і тим, хто має ознаки ГРВІ. 

Про це йдеться 15 грудня в сюжеті ТСН.19:30.

Так, у Київському обласному лабораторному центрі МОЗ ще місяць тому повертали лікарням зразки для аналізів, бо вважали, що недостатньо підстав для безкоштовних ПЛР-тестів. Нині наростили потужності до чотирьох тисяч за добу. Тепер всі результати готові протягом доби. За словами заступниці директора Київського обласного лабцентру Наталі Родини, це тому, що придбали нове обладнання. Але роблять в середньому дві тисячі.

“Якщо їх доставляють без порушень, то вони всі приймаються на дослідження. У нас визначається пріоритетність. Якщо це хворі з лікарень, якщо є ознаки пневмонії, якщо є лихоманка, якщо є висока температура і решта інших ознак, що притаманні цьому захворюванню, вони мають першу пріоритетність”, — пояснює вона.

Хвора вже 10-й день Людмила Мельника розповіла ТСН, що в неї симптоми ГРВІ, та водночас пропав нюх. Ознака, що характеризує коронавірус. Але Людмила до статистики інфікованих на COVID-19 не потрапила. У тесті лікарка їй відмовила.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов визнав, що кількість ПЛР-тестів впала. Водночас, згідно зі статистикою, зменшилася і кількість виявлених випадків хвороби. Але коефіцієнт захворюваності, тобто відсоток виявлених позитивних результатів на 100 тестів, не зменшився.

В одній з приватних лабораторії, куди люди йдуть добровільно за власний кошт, ПЛР-тестування впало у півтора рази. Зменшення тестування тут пояснюють  економією грошей на новорічні застілля та небажанням самоізолюватися. Але хворих, водночас, виявили більше.

У соцмережі ТСН провела власне опитування. Звісно, воно не може бути репрезентативним, але чи не 80% людей скаржаться, що сімейні лікарі їм без підтвердженої пневмонії безкоштовні тести не призначали.

Головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко, каже, що нині розбираються, чому лабораторії недозавантажені. За його словами, найбільш “падає” Чернівецька область, яка була найперша в епідемії. А зараз вони не можуть робити і тисячі, бо не надходять зразки до лабораторії.

Ляшко зазначає, що попередні стандарти тестування лікарі могли трактувати двояко.

Тепер прописали чітко: тестувати мають усіх з ознаками ГРВІ та контактних. Мільярд гривень пішло на експрестести на антиген і вже ними 25 тисяч людей дослідили. Позитивні тести підтверджуватимуть методом ПЛР.

Орієнтовно 3,5 мільйона таких тестів роздадуть лікарям. Такими тестами досліджуватимуть медиків і поліцейських.

Зменшенню кількості нововиявлених хворих у щоденній статистиці поки нема чого радіти, кажуть аналітики, бо COVID-19 поруч із нами.

“Нехай захворюваність навіть спадає зараз, але ми не можемо говорити що зростає контроль над поширенням захворюваності. Це означає, що тренд може повернутися угору”, — пояснює керівник ключових проєктів Київської школи економіки Юрій Ганиченко.

За рекомендацією ВООЗ, щоб контролювати епідситуацію, Україні треба збільшити обсяги тестування щонайменше втричі.

Джерело.

Close