facebook

Затверджений новий стандарт професії вчителя

В Україні затверджені нові професійні стандарти професій вчителя — вчителя початкових класів, вчителя закладу загальної середньої освіти та вчителя з початкової освіти (з дипломом молодшого спеціаліста).

Професійний стандарт містить опис загальних компетенцій, якими має володіти вчитель та перелік трудових функцій, що мають виконувати вчителі різних кваліфікаційних категорій працюючи на посаді.

Окрім того, професійний стандарт визначає умови праці вчителя, умови допуску його до роботи, умови первинної професійної підготовки та підвищення кваліфікації вчителів.

Професійний стандарт розроблено Міністерством освіти і науки спільно з Українським інститутом розвитку освіти.

У Міносвіти зазначають, що новий професійний стандарт дозволить учителям визначити чіткі орієнтири власного професійного розвитку, а також запобігти ризикам необ’єктивного оцінювання професійних компетентностей вчителів під час атестації або сертифікації.

Професійні стандарти діятимуть впродовж 5-ти років. Наступний перегляд стандарту вчителя запланований на грудень 2025 року.

МІНІСТЕРСТВО РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ, ТОРГІВЛІ

ТА СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ

НАКАЗ

№ 2736 від 23 грудня 2020 року

Про затвердження професійного стандарту
за професіями «Вчитель початкових класів
закладу загальної середньої освіти»,
«Вчитель закладу загальної середньої освіти»,
«Вчитель з початкової освіти
(з дипломом молодшого спеціаліста)»

Відповідно до пунктів 27, 28, 30 Порядку розроблення та затвердження професійних стандартів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 31 травня 2017 року № 373 (зі змінами), НАКАЗУЮ:

1. Затвердити професійний стандарт за професіями «Вчитель початкових класів закладу загальної середньої освіти», «Вчитель закладу загальної середньої освіти», «Вчитель з початкової освіти (з дипломом молодшого спеціаліста)», що додається.

2. Директорату розвитку ринку праці та умов оплати праці забезпечити протягом п’яти робочих днів унесення професійного стандарту, затвердженого цим наказом, до Реєстру професійних стандартів.

3. Директорату розвитку ринку праці та умов оплати праці разом з департаментом цифрового розвитку та електронних сервісів забезпечити оприлюднення інформації про професійний стандарт, затверджений цим наказом, на офіційному вебсайті Мінекономіки.

Міністр розвитку економіки, торгівлі
та сільського господарства України Ігор Петрашко

Джерело.

Close