facebook

Українські ІФА-тести на антиген можуть стати основою протидії COVID-19 – розробник

Ключову роль у стримуванні COVID-19 відіграють системи тестування та ізоляції хворих. Головне – щоб дослідження проводились оперативно та давали точний результат. На сьогодні ці дві умови може гарантувати лише український ІФА-тест DIA®-SARS-CoV-2-Ag-R на антиген коронавірусу.

 


Про це розповів головний технолог компанії “Діапроф-Мед” Андрій Горлов, передає УНН.

“Тестування має дуже великий сенс. Тому що повинна працювати система. Ми не просто визначаємо кількість людей, які хворіють. Повинна працювати система, коли ми людей інфікованих визначили, одразу починається відстежування їхніх контактів і тестування. І чим більше ми людей протестуємо, тим швидше й ефективніше ми зможемо ізолювати хворих і зупинити поширення інфекції”, – розповів Горлов.

За його словами, не кожен тип тестування може відповідати двом критеріям, які роблять його ефективним з протиепідеміологічної точки зору: швидкість та точність результату. Проте розроблений українськими вченими діагностикум імуноферментним методом знаходить навіть найменшу кількість антигену коронавірусу. При цьому робить це дуже швидко й точно – зі специфічністю 97,5%.

“Перш за все, ІФА-тестування на антиген – це швидкість. Тому що уявімо собі ситуацію, коли людина з ознаками респіраторного захворювання приходить у поліклініку до сімейного лікаря. Їй дають направлення на ПЛР-аналіз. Мова йде про отримання результату через добу-дві у кращому випадку. Коли ми говоримо про вітчизняний ІФА-тест на антиген, то результат можна отримати протягом двох годин. Тобто фактично людина зранку здала аналіз, вже в обід ми чітко знаємо, чи людина інфікована чи ні, і вже можна приймати якісь заходи щодо ізоляції та відстеження контактних осіб”, – наголосив Горлов.

Він також вважає, що в умовах швидкого поширення COVID-19, наявні методи тестування не дають або швидкості (як ПЛР-метод), або точності результату (як експрес-тести). Тому український ІФА-тест на антиген увібрав у себе найкращі якості інших тестів і, при цьому, позбавлений їхніх недоліків.

“Розповсюдження коронавірусу — це дійсно геометрична прогресія. Тому що поки ми очікуємо результатів одного ПЛР-тестування днями, ця людина інфікована може заражати інших, а її контактні особи заражають ще інших. І так розвивається епідемічний спалах. Тому тестування ІФА на антиген дає нам змогу отримати результат максимально швидко і максимально швидко приймати рішення. І точність цього аналізу нічим не поступається ПЛР-тестуванню. А іноді виявляє навіть тих хворих, яких не може виявити ПЛР-метод, попри повну симптоматичну картину хвороби”, – підсумував він.

Джерело.

Close