facebook

Ляшко докладно розповів про адаптивний карантин: він буде інакшим

В Україні повертаються до адаптивного карантину, і з 24 лютого відновлюється “зонування” з відповідними до кожного кольору – “зеленого”, “жовтого”, “помаранчевого” та “червоного” – обмеженнями залежно від епідеміологічної ситуації в регіонах. Однак нинішній карантин буде відрізнятися від літнього.

 

Про це заявив заступник глави МОЗ України Віктор Ляшко “в ефірі програми “Свобода слова Савіка Шустера”.

“Він буде інакшим, ніж (був) улітку 2020 року. Країна буде ділитися на чотири рівні”, – сказав головний санітарний лікар України.

Ляшко перерахував ці рівні небезпеки та зазначив, що у залежності від кольору регіону різняться й обмежувальні заходи.

“Зелений” – це рівень, який ми прагнемо досягти за кількістю випадків, коли можна розглядати питання скасування карантинних обмежень. Це маячок, до якого ми повинні прагнути. Два ключових рівнів: “жовтий” рівень – це ті обмеження, які сьогодні є, і “червоний” – обмеження, які будуть застосовуватися у випадку п’яти індикаторів”, – сказав чиновник.

Заступник міністра додав, що в Україні вводять також ще й “помаранчевий” рівень, який на практиці не несе додаткових заборон, проте служить попередженням і сигналом, що регіон наближається до “червоного” рівня.

“Це необхідно, щоб області могли зробити певні висновки – органи місцевого самоврядування, люди та бізнес – про те, що потрібно звертати увагу на дотримання карантинних обмежень та не допускати жорстких карантинних обмежень, які впливатимуть як на економіку, так і можливість врятувати життя громадян України”, – наголосив Ляшко.

У цьому контексті він зазначив, що Івано-Франківська область, де спостерігається дуже складна ситуація з коронавірусом, від 24 лютого буде в “червоному” рівні епідемічної небезпеки.

Також Ляшко попередив, що у разі недотримання правил карантину ослаблення обмежень можуть скасувати.

“Якщо будуть фіксуватися постійні порушення, ці заходи будуть припинені відразу відповідним розпорядженням Кабміну”, – сказав він.

Джерело.

Close