facebook

Ляшко розповів, за яких умов можна віддати дозу вакцини проти COVID-19

В Україні під час вакцинації проти коронавірусу осіб із груп ризику утворюються залишкові дози вакцини індійського виробництва CoviShield від AstraZeneca, які вирішили віддавати іншим охочим зробити щеплення.

Вакцинація в Україні: свіжі новини, графік вакцинації по областях

Про те, за яких умов це можливо, розповів на брифінгу 5 березня заступник очільника Міністерства охорони здоров’я (МОЗ), головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

“Вакцина CoviShield поставляється в Україну в 10-дозних флаконах. Після відкриття вони мають бути використані впродовж 6 годин. Повторне охолодження чи перевезення цих доз суворо заборонено. І якщо вакцину не буде використано, вона підлягає утилізації”, – пояснив він.

За його словами, саме для того, щоб препарат не пропав даремно, МОЗ за наказом міністра охорони здоров’я від 1 березня внесло зміни до Дорожньої карти вакцинації. Згідно з ними, в Україні дозволили популяризувати щеплення проти коронавірусу, завдяки вакцинації публічних і відомих осіб залишковими дозами наявних препаратів, які утворюються під час виїзних мобільних сесій.

Так, із метою недопущення нераціонального використання доз, дозволяється вакцинувати відомих публічних осіб у разі, якщо:

було зафіксовано відмову від вакцинації людей за планом, і заради яких був відкритий 10-дозний флакон;

кількість людей, які вакцинуються у день роботи мобільної бригади, була не кратна 10-ти, і залишилося декілька доз;

якщо людина прийшла на вакцинацію, але в неї було виявлено протипоказання до цього.

“За таких умов дозволяється запрошувати до вакцинації людей, щеплення для яких не було передбачено на першому етапі”, – підкреслив Ляшко.

Джерело.

Close