facebook

Антитіла до COVID-19 врятують від інфікування: правда чи міф

Визначення антитіл до коронавірусної інфекції COVID-19 більшістю вважається маркером захисту людину від інфікування. Однак останні дослідження вчених вказують, що це не завжди відповідає дійсності.

Про це повідомила імунолог Віра Сем’янчук, пише 24 канал.

Імунолог Віра Сем’янчук відповіла на найбільш поширені питання стосовно антитіл до COVID-19 і пояснила, чому відсутність антитіл не завжди означає, що організм готовий заразитися знову.

Згідно американських рекомендацій UpToDate:

Чутливість та специфічність антитіл дуже мінливі.

Ig M переважно з’являється в кінці першого тижня і може зберігатися понад 6 тижнів.

Зазвичай IgG з’являється через 14 днів після появи симптомів і може утримуватись до 8 місяців.

Що показує тест на антитіла?

Тести на антитіла виявляють два види антитіл: імуноглобулін М – IgM, він першим з’являється в організмі після зараження, і імуноглобулін G – IgG, він виробляється пізніше, але залишається в організмі надовго, в той час, як IgM зникає.

IgM і IgG для коронавірусної інфекції означають, що вірус був у організмі й до нього виробилася імунна відповідь.

Однак деякі дослідження повідомляють про більш швидкі темпи зниження антитіл:

Можлива перехресна чутливість з іншими коронавірусами (тобто хибнопозитивні результати IgG внаслідок раніше перенесеного іншого коронавірусного захворювання, а не COVID-19).

Також залишається невизначеним, чи позитивний тест на антитіла вказує на імунітет проти майбутньої інфекції.

У новому дослідження, яке згодом опублікували в журналі Allergy, оцінили точність діагностики серологічних аналізів (визначення антитіл) у 1477 осіб, які перехворіли COVID-19.

Так, результати показали різну інформативність ІФА залежно від виду білка SARS-CoV-2, який міститься в діагностичних тестах

“Антитіла утворюються до різних білків COVID, до одних вони утворюються частіше, до інших менше. Залежно, який білок використовують у тестуванні ІФА – може відрізнятись результат: чутливість 88,4% для RBD, 89,3% для S1 та 72,9% для N білка). Незважаючи на це, коли сироватку хворих тестували на здатність нейтралізувати (тобто знешкодити вірус COVID-19) результати були вищі. Тобто відсутність антитіл не завжди означає, що організм здатний заразитись знов”, – пояснив лікар.

Крім того, на сьогодні немає даних, що більший рівень антитіл корелює з кращим захистом.

Джерело.

Close