facebook

Уряд оприлюднив план підвищення пенсій: що очікувати пенсіонерам, які працюють?

Наразі Кабмін працює над розробкою ефективної моделі накопичувальної пенсійної системи.

 

 

За березень 2021 року завдяки проведеній індексації 8 мільйонів пенсіонерів отримали в середньому на 300 гривень більше. Разом виплатили 43 млрд гривень, що на 20% більше ніж за березень минулого року. Про це на своїй сторінці у фейсбуці повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль:

Індексацію пенсій за березень повністю завершено. 43 млрд грн виплатили. Це на 20% більше, ніж за березень минулого року. Середній розмір підвищення для однієї людини склав трохи понад 300 грн. Загалом індексація торкнулася 8 млн українських пенсіонерів.

Крім того, прем’єр-міністр розповів про систему подальшого підвищення пенсій:

З квітня розпочалася індексація виплат для пенсіонерів, які працюють. Вона орієнтовно торкнеться 400-600 тисяч людей. Збільшення пенсії визначається для кожного пенсіонера індивідуально, залежно від страхового стажу та від заробітної плати (доходу), з якої обчислюється пенсія.

З 1 липня будуть збільшені надбавки за понаднормовий стаж, надбавки учасникам та інвалідам війни, надбавки учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, пенсії за особливі заслуги. Буде підвищено мінімальну пенсію.

З жовтня встановлять щомісячні доплати до пенсії до 400 грн для пенсіонерів віком 75-80 років.

З грудня відбудеться чергове підвищення мінімальної пенсії, а також збільшення надбавок до виплат окремим категоріям громадян.

Ці кроки важлива частина соціальної політики нашого Уряду. При цьому ми розуміємо, що для того, аби українці отримували пенсії у 2-3 рази вище, потрібно змінювати саму систему пенсійного забезпечення. За 30 років в Україні так і не запустили повноцінну накопичувальну пенсію, коли людина протягом трудового життя відкладає кошти на свій особистий пенсійний рахунок. Така система працює в більшості заможних країн і таку систему ми вже цього року плануємо запустити в Україні, – наголосив Денис Шмигаль.

Він додав, що наразі Уряд пропонує таку модель:

2% зі сплачених людиною податків йдуть на її особистий пенсійний рахунок;

також на цей рахунок потрапляють ще 2% від ЄСВ, який сплачує за людину роботодавець;

людина сама зможе обирати пенсійний фонд, який далі буде інвестувати її кошти;

інвестиції можуть відбуватися лише у надійні та не ризиковані фінансові інструменти;

українці, які виходять на пенсію, зможуть обирати: забрати всі накопичені кошти одразу, отримувати виплати рівними частинами та навіть залишити частину своїх виплат у спадок;

накопичувальна пенсійна система в жодному разі не скасовує солідарну, а буде додатковими виплатами.

Наразі Кабінет Міністрів працює з експертами та народними депутатами, щоб врахувати всі деталі і сформувати найкращу модель запуску накопичувальної пенсійної системи, – пояснив прем’єр-міністр.

За його словами, впровадження системи забере не один рік, однак відкладати її далі – злочин проти людей та економіки країни.

Джерело.

Close