facebook

Батьки обурені: чому діти змушені мерзнути у школах та садках. Чи повернуть тепло в навчальні заклади

Тернополяни скаржаться, що діти у школах та садках мерзнуть. Вчителі та вихователі наразі просять батьків тепло одягати своїх чад, а в управлінні освіти… питання вивчають. А невже перед тим, як виключати опалення, не можна було звернути увагу на те, що погода погіршиться?! Це питання ми адресували чиновникам.

Батьки обурені: чому діти змушені мерзнути у школах та садках. Чи повернуть тепло в навчальні заклади?

— На вулиці +5, вдома +18, вчителі просять тепло вдягати дітей в школу. Бо ж опалення в Тернополі вже відключили, — скаржаться в соцмережах тернополяни.

За день 14 квітня редакція отримала численні скарги тернополян про те, що холодно не лише у квартирах. А і малюкам, які навчаються в школах та садочках. Нагадаємо, що учні 1-4 класів продовжують відвідувати школи. Батьки просять надати розголосу проблемі, запевняють, що масово скаржитимуться як в управління освіти, так і міську раду.

Нагадаємо, що про завершення опалювального сезону в Тернополі міська рада повідомила 13 квітня. Батареї стали холодні і в домівках місцевих жителів, і в комунальних закладах. А от за прогнозами синоптиків, тепла на вулиці скоро чекати не слід.

Чим мотивують своє рішення?
У повідомленні міської ради йдеться, що при відключенні опалення врахували отриманий прогноз погоди від Українського гідрометцентру, мовляв, показники середньодобової температури повітря на найближчі дні будуть вищі, ніж +8 градусів.

Але прогноз змінився. Ці дані ми знайшли на сайті українського гідрометеоцентру. І в найближчі дні можна чекати в середньому +6 – +8 градусів.

— Тепер діти мають мерзнути в школах, бо ніхто не зважає на цей холод. Якщо сьогодні перший день похолодання, і малюки вже скаржаться, то можна уявити, що буде через три-чотири дні такої погоди. А потім говоритимуть, що в нас багато хворих дітей. І це все на фоні пандемії коронавірусу, — скаржиться тернополянка Ірина.

Тернополяни самі просили…
Чи увімкнуть знову опалення в навчальних закладах, ми запитали у пресслужбі Тернопільської міської ради.

— Середньодобова температура навколишнього середовища була і залишається більшою, ніж +8 градусів. Відтак, КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» зобов’язані були припинити теплопостачання. Окрім того, на адресу КП надходило багато листів із проханням чимшвидше припинити теплопостачання, — запевняють у міськраді.

Отож, хотіли? Маєте. Про спеку у квартирах з центральним опаленням теж говорили не раз. Поки в одних квартирах мерзнули, в інших вікна відчиняли.

Змушені мерзнути наймолодші
Нагадаємо, що наразі очно навчаються школярі 1-4 класів. Старші учні на дистанційному навчанні. І якщо у їх квартирах опалення індивідуальне — їм пощастило дещо більше. Бо, ймовірно, назад повертати тепло в комунальні установи наразі ніхто не збирається.

— Я думаю, що ви знаєте, що якщо опалювальний сезон закінчився, то і в комунальних закладах його немає. Поки що є норми відповідні і будемо бачити, як буде далі, — відповіла на наше звернення начальниця управління освіти Тернопільської міської ради Ольга Похиляк. — Щодо звернень батьків про те, що діти мерзнуть, будемо бачити, як далі буде ситуація. Що стосується шкіл, то там навчаються лише початкові класи. Середні і старші на дистанційному.

Так собі аргумент, якщо враховувати, що мерзнутимуть наймолодші!

Ольга Похиляк каже, що за прогнозами з понеділка, 19 квітня, температура має підвищуватись. Заходимо на сайт Синоптика і бачимо, що потепління незначне.

Тож чи повернуть дітям тепло?

— Зараз ми думаємо, як зробити і вивчаємо це питання. Якщо далі буде погіршення погоди — будемо вирішувати. Зараз не можу вам сказати, — каже пані Похиляк.

А до того, як приймати рішення про відключення опалення, не думали? На це питання відповіді не знайшлося.

Опалювальний сезон завершився у 16 громадах області
За коментарем ми звернулись і в обласне управління освіти.

— Зараз рішення про завершення опалювального сезону вирішує кожен місцевий орган влади. Ми не маємо впливу на них. Питання опалювального сезону — більше напрямок управління ЖКГ, — сказала начальниця управління Ольга Хома. — Наскільки мені відомо, станом на вчора, 13 квітня, опалювальний сезон завершили в 16-ти громадах

Наразі ж в обласне управління скарги щодо температурного режиму в школах ні від батьків учнів, ні від педагогів не надходили. Але якщо такі будуть, обов’язково вивчатимуть питання та прийматимуть відповідні рішення. Принаймні, обіцяють.

Джерело.

Close