facebook

ІГОР ЛІКАРЧУК: Освітній процес втрачає сенс

Автор: Ігор Лікарчук, екс-керівник Українського центру оцінювання якості освіти.

Отже. Стосовно ДПА рішення прийнято. І це є правильне рішення. Бо ДПА, як форма узагальнення і контролю, є вкрай неефективною та безглуздою. Система освіти від цього рішення абсолютно нічого не втратить. Більш детально я цю думку обґрунтовував не раз і тому не бачу доцільності її повторювати.

Але не втомлюся повторювати, що система освіти не може ефективно існувати без такої важливої його складової освітнього процесу, як перевірка, узагальнення та аналіз його результатів. Особливо – результатів певного етапу цього процесу. Якщо ми цю складову забираємо, то освітній процес втрачає смисл. Що, власне, і є сьогодні.

А після прийняття рішення про відміну ДПА ситуація стане ще гіршою. До того ж, її серйозно ускладнила епідемія і дистанційне навчання. Яке, насамперед, передбачає величезну частку самостійної роботи. А її ефективність без належного зовнішнього контролю завжди буде сумнівною через відсутність належної мотивації до навчання.

Саме тому, на тому мою думку, було б логічним, приймаючи рішення про відміну ДПА, прийняти рішення про запровадження у школах перевідних та випускних екзаменів. Від яких у адекватно працюючих світових освітніх системах ніхто і не відмовлявся. Там лише змінювали форму і методику їхнього проведення, але сутність залишалася і є незмінною: контроль, узагальнення, аналіз. Адже навіть у перекладі з латини слово екзамен означає стрілочки, вектор… Який має вказувати, куди прийшли чи що здобули. А коли є вектор – то розумна людина знає, що робити. На жаль, щось із таким вектором у нас тепер не склалося.

На мою думку, повернення до перевідних та випускних іспитів у загальноосвітніх школах означає наступне.

1. Форму проведення екзаменів обирає школа, а їхній зміст визначає МОН.

2. Результати екзаменів не обов’язково повинні бути позитивними. Учні, які не знають і не вміють, можуть екзамени не скласти і не бути переведені до наступного етапу навчання. Щодо випускних – то в атестаті для таких має бути зазначено: екзамен не склав. Якщо для власника атестата це критично, то нехай складає ЗНО. А якщо не критично – проживе і так.

3. Ніяких звітів шкіл перед чиновниками різних рівнів про те, як учні склали екзамени, бути не може. Це справа закладу освіти, і лише його. Дуже важливо, що результати екзаменів не повинні бути підставою для оцінки роботи вчителя. Це є оцінка роботи учнів.

4. Екзамени мають складати всі учні, завершуючи кожен етап навчання. Без будь-яких звільнень, перенесень тощо.

5. Екзамен у школі приймає не лише той учитель, який навчав цього учня, а разом із колегами.

Упевнений, що повернення до системи перевідних та випускних іспитів буде суттєвим внеском у поліпшення якості загальної середньої освіти. А для тих, кому дуже хочеться поміркувати про можливе «перевантаження» учнів, то раджу подумати над тим, чи можна досягти будь-чого, не навантажуючись. А саме на це ми налаштовуємо учнів у сьогоднішній школі. Додайте до цього іще їхню безвідповідальність за результати навчання. Через те і маємо те, що маємо.

Джерело.

Close