facebook

Вчені розповіли, чому антитіла не рятують від зараження коронавірусом

Деякі пацієнти можуть інфікуватись коронавірусом, попри наявність у них високого рівня антитіл. Вчені з Лондона під час дослідження перехворілих на COVID-19 людей з’ясували, що білівердин і білірубін, природні молекули, що присутні в організмі людини, можуть пригнічувати зв’язування антитіл із спайк-білком коронавірусу.

 

Як повідомляє Мedical Хpress, білівердин може пригнічувати зв’язування антитіл зі спайком на 30-50%, водночас деякі антитіла стають неефективними при нейтралізації вірусу, передає ТСН.

Білівердин зв’язується тільки з дуже маленькою ділянкою на поверхні вірусу. Науковці дізнались, що білівердин прикріплюється до N-кінцевого домену шипа і стабілізує його, так що шип не може відкриватися і оголювати частини своєї структури. Це означає, що деякі антитіла не можуть отримати доступ до своїх мішеней і, отже, не можуть зв’язуватися з вірусом і нейтралізувати його.

Коли коронавірус вражає легені, він пошкоджує кровоносні судини і призводить до зростання імунних клітин. Це може сприяти підвищенню рівнів білівердина і білірубіну, які дозволяють вірусу сховатися від певних антитіл.

Науковці зазначають, що у більшості перехворілих антитіла до коронавірусу зберігаються близько 10 місяців. На жаль, той факт, що людина перехворіла COVID-19, не гарантує наявності у неї довготривалого імунітету.

Джерело.

Close