facebook

В Україні до літа подорожчають продукти: що виросте в ціні

Ціни на продукти в Україні продовжать зростати. З початку 2021-го помітно подорожчав борщнабір, соняшникова олія, курячі яйця. Експерти відзначають, що подорожчання продовжиться.

Називають причини зростання цін в Україні. Перша – тривале світове подорожчання продуктів, друга – сезонний фактор, третя – зниження обсягу пропозиції низки товарів, передусім, це м’ясо і морська риба. Про це повідомляє «Главком».

Крім того, сезонний фактор зростання цін посилився через пізню весну. Ціни на перші овочі нового врожаю поки високі, кажуть фахівці.

«Рік тому рання полуниця із Закарпаття продавалася 10 квітня, цього року – на два тижні пізніше, і ціни захмарні – до 200 грн/кг. Те саме стосується ранніх овочів борщнабору», – каже директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин очікує в травні зростання цін на борщнабір нового врожаю на 70-80%. За кілограм молодої моркви, буряка, капусти доведеться сплатити близько 30 грн/кг.

Експерти відзначають, що свинина дорожчати до літа навряд чи буде. А сало навіть подешевшає на 30-40% або до 60-80 грн/кг. Так буває щороку, бо в спеку попит на сало різко падає.

Джерело.

Close