facebook

Епідеміолог наполягає на дистанційному навчанні, інакше пророкує локдаун вже цього місяця

Епідеміолог наполягає на дистанційному навчанні, інакше пророкує локдаун вже цього місяця

Україні навряд чи вдасться уникнути чергового локдауну, він неминучий з низки об’єктивних причин. Існує ймовірність того, що жорсткі карантинні обмеження доведеться вводити вже до кінця вересня. Проте ще можна запобігти реалізації найбільш негативного сценарію.

Такі думки в ексклюзивному бліцінтерв’ю OBOZREVATEL висловив лікар-епідеміолог Олексій Галімський. Далі наводимо його пряму мову.

Україна дуже близька до “червоної” зони?

– Будь-кому, хто має освіту епідеміолога, було зрозуміло із самого початку, що не можна під час епідемії в серпні організовувати хресні ходи, влаштовувати масові святкування на День Незалежності. І головне – не можна було починати офлайн навчальний рік: розпочинати очні заняття в школах і вузах, а дошкільнят відправляти в дитячі сади.

Зроблено все з точністю до навпаки, мабуть, щоб увігнати країну в “червону” зону. Є дуже великий ризик, що з обвалом ми не дотягнемо до жовтня.

Рекомендації щодо вакцинації вчителів – це справжній маразм: якщо в шкільному класі сидить 30 нещеплених дітей і 1 щеплений учитель, вчитися можна, а коли в класі сидить 31 нещеплена людина, займатися вже не можна.

Ніякі 80% щеплених учителів проблему не вирішують, бо розносити заразу будуть діти, школярі. І розносити вони її будуть повсюдно. Діти проїдуть у громадському транспорті, пограються на дитячому майданчику, прийдуть додому. “Соціального дистанціювання” у дітей немає ніде – воно серед дітей неможливо в теорії, тому що це діти.

Антисептики не дозволені до застосування в школах за інструкцією. І взагалі будь-які протиепідемічні заходи в дитячих колективах, крім їхнього роз’єднання, тобто закриття класу або школи, малоефективні.

Ми вже бачимо спалах норовірусної інфекції в одній із київських гімназій. Навчальний рік щойно розпочався, діти провчилися лише кілька днів.

Як не допустити локдауну?

Ще в березні 2021 року я презентував план протиепідемічних заходів. Якщо коротко – потрібні заходи з максимального роз’єднання людей. Зокрема, такі:

Навчання офлайн має бути тільки для школярів випускних класів. Усі інші повинні вчитися дистанційно.

Дитячі садки повинні бути закриті.

Батькам дітей до 10 років необхідно виплачувати компенсацію з догляду за дітьми, які не відвідують дитячі установи.

Зробити робочі зміни у населення за змінним графіком, щоб розмити години-пік.

Роботу громадського транспорту активізувати і продовжити. Максимальна кількість пасажирів має відповідати технічній характеристиці транспортного засобу (кількість сидячих і стоячих місць). Організація додаткової вентиляції.

Для великих магазинів ввести обмеження за кількістю людей, що одночасно перебувають у них людей до 1 на 20 квадратних метрів. Те саме стосується салонів краси, майстерень, аптек.

Невеликі торгові точки можуть обслуговувати клієнтів через віконце.

Аптеки повинні працювати з покупцями через віконце і за можливості бути переведені на подовжений режим роботи.

Рекомендується пріоритетне обслуговування пенсіонерів та інших осіб із груп ризику в ранкові години.

Закривати ринки немає жодного сенсу. Закривати як ТРЦ і супермаркети, так і дрібні торгові точки, включно з ФОПами, також немає сенсу. Варто порушувати питання про те, щоб усі, хто допущений до обслуговування людей, були вакциновані. Але законного механізму для цього в нас поки що немає. Якщо реалізувати ту схему, яку я пропоную, проблема черг у супермаркетах вирішиться сама собою.

Зупинка громадського транспорту або введення пропускного режиму – це захід, який вбиває людей. Передусім людей похилого віку. Вони не доїдуть до поліклініки, до родичів, щоб отримати якийсь догляд чи лікування. Крім того, в метро висока інтенсивність вентиляції, якщо, звичайно, вона справна і не закрита. Вірогідність зараження за таких умов досить низька.

Джерело.

Close