facebook

“Вражає у десятки разів більше”: коли і де найлегше підхопити небезпечний штам “Дельта”

В Україні і на Тернопільщині зокрема зростає кількість хворих на ковід. Лютує штам Дельта,який є значно небезпечнішим. За даними медиків, найлегше заразитися – у громадському транспорті. Особливо – в години пік, коли салони просто переповнені.

Головний шлях передачі штаму Дельта – повітряний. Лікар-епідеміолог, голова ГО “Інфекційний контроль в Україні” Андрій Александрін розповів Оглядачу про власне дослідження, яке він нещодавно провів за допомогою аналізатора вуглекислого газу в громадському транспорті. Аналіз показав високий рівень CO₂ (вуглекислий газ або двоокис вуглецю – CO₂, вважають особливо шкідливим газом, що в разі достатньої концентрації негативно впливає на організм людини).

“Рівень CO₂ у транспорті просто зашкалював, що доводить можливість поширення через повітря різних біологічних агентів”, – зазначив лікар.

Він заявив, що особливо ризикують заразитися люди в годину пік, коли транспорт буквально “забитий” пасажирами.

“Небезпеку становлять і маршрутки, і автобуси, і трамваї, і метро. В певні години вони забиті людьми, що збільшує ризики інфікування”, – підкреслив Александрін.

Він рекомендував у боротьбі з поширенням інфекції звернути особливу увагу саме на дотримання санітарних норм у транспорті, оскільки “не вирішивши цю проблему, влада буде стикатися з високими ризиками навіть після введення червоних зон”.

Говорячи про заразність штаму Дельта, Александрін акцентував на тому, що якщо спочатку заражений “уханьським” коронавірусом міг інфікувати 2-3 людини під час контакту з іншими, то тепер носій нового варіанту вражає за раз у десятки разів більше.

Джерело.

Close