facebook

“Люди “доспівалися”, штам “Дельта” обрав свою головну мішень”: лікарка про те, що вірус вийшов з-під контролю

Штам “Дельта” стрімко накриває масштабною хвилею поширення населення України. Медики вже заявляють про вихід з-під контролю ситуації. Теперішній варіант вірусу викликає все важчі та важчі ускладнення, а медична система працює на межі з перевантаженням.

Як інформує “Obozrevatel”, докторка медичних наук, професорка, епідеміологиня Наталія Виноград заявила, що ситуація з епідемією виходить з-під контролю. І головною мішенню вірусу стають невакциновані та легковажні люди.

“Ситуація виходить з-під контролю. Вона, напевно, є надзвичайною. Це було прогнозовано з урахуванням особливостей Дельти, а тепер і нових варіантів, які йдуть.

Не було запроваджено адекватних обмежувальних заходів відповідно до ситуації. Якщо взяти дорожню карту, затверджену в грудні, яку писав Віктор Ляшко, коли він був ще заступником міністра, і зіставити з параметрами, яких він сьогодні як міністр домігся, то ми побачимо, що вони не досягнуті.

З огляду на закони епідеміології під час надзвичайної ситуації такого масштабу, вакцинація мала бути інтенсифікована у такий спосіб, як сьогодні, ще влітку. Насамперед щодо груп ризику.

Натомість у нас влітку була суперміграція, а восени були порушені закони епідеміології. Відомо, що не можна формувати нові колективи, але всі прийшли в школи та виші. Це одна з вагомих обставин.

Не було введено обмежень і заборон на масові заходи. Хтось стрибав, хтось співав, згуртовувався з інших причин. А це місця епідеміологічного ризику, де і стався великий додатковий обсяг інфікування.

Сьогодні він маніфестує неспроможність медичної мережі адекватно відповісти на кожний випадок захворювання.

Є закони епідеміології, які порушені в плані стримування нових випадків захворювання способом своєчасного запровадження обмежувальних заходів. Локдаун мав бути запроваджений ще у вересні. Тоді ми б сьогодні мали значно менший приріст випадків захворювань і керованість ситуації”,- зазначила лікарка.

Джерело.

Close