facebook

“Якщо не зробити цього – депресія після ковіду гарантована”: важлива настанова від професорки

Втрата пам’яті – не єдина проблема, яку може чекати тих, хто перехворів ковідом. Чимало одужавших стикаються із затяжною депресією.

Як вийти з такого стану розповіла завідувачка відділу діагностики та лікування метаболічних захворювань, професорка кафедри діабетології національного університету охорони здоров’я Надія Жердьова під час розмови з Суспільним.

Ці наслідки вже можна назвати системними? Як вони проявляються у ваших пацієнтів?

Так у наших пацієнтів ми спостерігаємо зниження пам’яті, зниження уваги, зниження виконавчих здібностей. Тобто, пацієнт не може виконувати звичайні настанови у вигляді до прикладу, прийому препаратів, кількості прийомів препарату. Розвиваються депресивні розлади, тривожні розлади. Це вже порушує якість життя пацієнта в майбутньому.

Уже зараз національна наука веде які дослідження оцих наслідків?

Саме в Україні поки що ні, але у світі є уже багато досліджень присвячених саме цьому і наскільки я знаю, сьогодні є дослідження по світу, де набирається близько 50 тисяч пацієнтів які перенесли коронавірус і вивчається саме стан когнітивної функції, тобто стану пам’яті та інше. Це дуже важливо, тому що якщо у пацієнта виникає когнітивна дисфункція, надалі можуть бути важчі наслідки — деменція. Це вже значніше ураження мозку з подальшим розвитком навіть інсульту у цих пацієнтів.

До Вас уже звертаються Ваші пацієнти які перехворіли, ви їх спостерігаєте?

Так, на жаль я бачу своїх пацієнтів які свого часу відмовилися від вакцинації, перехворіли на СOVID-19 і у багатьох уже пів року є зниження когнітивних функцій, депресивні розлади, з якими нам потрібно окрім основного захворювання боротися.

Наскільки такий стан впливає на основне захворювання?

Безумовно це впливає, бо якщо у пацієнта розвиваються депресивні розлади, тобто це небажання лікуватися зазвичай, немає радості у житті, немає цілі у житті. Зазвичай ці пацієнти пропускають прийом препаратів, через що підвищується рівень цукру і це підвищує ще наслідки з приводу депресії. Виникає, на жаль замкнене коло у наших пацієнтів.

Джерело.

Close