facebook

Що позичити 12 грудня, аби привернути удачу: народні прикмети

Православна церква 12 грудня вшановує пам’ять святого Парамона Зимовказівника

Парамона називали Зимовказівником, оскільки саме в цей день можна було передбачити погоду на зиму. Селяни поспішали зустріти схід сонця. Вірили, що якщо ранок буде червоний і ясний, то весь грудень буде ясним.

Вранці 12 грудня брали мітли або віники, щоб очистити дахи від снігових шапок. Не можна було застосовувати для цих цілей лопату.

Погода до 12 грудня встановлювалася досить холодна, і люди вірили те, що в цей час Зима блукає в ведмежій шкурі по вулицях і навіть дахах, будить жінок рано вранці, щоб ті топили печі і готували їжу, оскільки вранці вставати було дуже важко.

Існувала ще одна цікава прикмета: 12 грудня необхідно було годувати курей гречкою тільки з правого рукава – так вони почнуть раніше нестися. Крім того, в західну стіну лазні вбивали цвях у нижню колоду, щоб споруда була міцною, і ніхто в родині не хворів.

Говорили, що 12 грудня потрібно обов’язково позичити у сусідів що-небудь: хліб, яйця, масло і т.д. Так можна привернути до себе удачу на наступний рік.

Що не можна робити 12 грудня
Незаміжнім дівчатам не варто у цю неділю починати прибирання, інакше майбутній чоловік виявиться скупим. Якщо ж 12 грудня виникла потреба щось витерти, то треба зробити це одним рухом і до себе. Інакше можна відігнати удачу.

При чищенні снігу з дахів не варто користуватися лопатами – тільки віниками. А якщо ні, то можна відвадити від себе достаток, говорили прапрапрадіди.

Не рекомендували цього дня відмовляти в милостині – інакше самому доведеться зіткнутися зі злиднями. Якщо ж сусіди попросять продукти у борг, потрібно не просто дати їх, а й вибрати найкращі. Тоді весь майбутній рік буде успішним.

У той же час самому позичати продукти 12 грудня не забороняється. Головне – не просити у позику грошей. Наші пращури вірили, що разом з металом або купюрами можна забрати собі негатив їхнього господаря.

12 грудня суворо заборонено лаятися. Будь-яке лайливе слово, вимовлене цієї неділі, може привернути увагу темних сил. Вони визнають «свого» і полетять знайомитись. У це вірили у народі.

Народні прикмети на 12 грудня
Сніг пішов 12 грудня – скоро буде заметіль
Зоря пофарбована в червоний колір вранці 12 грудня – скоро почнуться сильні вітри
Сніг ще не випав – значить, до 19 грудня будуть сильні морози
Червона зоря 12 грудня – буде ясний день.

 

Джерело.

Close