facebook

“Закрила у машині і пішла у своїх справах”: Мати залишила немовля на морозі

Увечері 2 грудня, в Москві біля будинку за адресою Кутузовський проспект, будинок 30 багато перехожих звернули увагу на припаркований на тротуарі “Хюндай”. Але коли один з них заглянув в салон машини, то побачив, що на передньому сидінні лежить люлька-переноска з немовлям. А на вулиці мінус 3!

«На цей автомобіль я звернув увагу саме тому, що він стояв на тротуарі, який все-таки призначений для пішоходів, а не для машин. Коли я заглянув у вікно салону, то побачив дитяче крісло на задньому сидінні і перенесення для немовлят на передньому.

Спочатку я думав, що мати вийшла з машини на хвилину, навіть зазирнув у відділення банку по-сусідству, але ні матері, ні батька залишеної дитини там не виявив. Почекав ще десять хвилин біля машини, відчуваю, що починаю замерзати, на вулиці – мороз. Тоді почав дзвонити в поліцію і на телефон екстрених служб «112», – розповів очевидець події Дмитро Мінаєв журналістам видання “МК”.

Появи матері малюка Дмитро так і не дочекався, вже коли він прийшов додому, йому передзвонили з поліції і повідомили: мати дитини знайдена, життю немовляти нічого не загрожує.

«Я б ніколи не зміг пройти повз такого, – зізнався Дмитро. – По-моєму, це дуже безвідповідально залишати немовля без нагляду в машині в таку погоду. Сподіваюся, що співробітники поліції проведуть з матір’ю як мінімум виховну бесіду і випишуть штраф за те, що вона припаркувала свій автомобіль на тротуарі. Якщо жінка нормальна, то цього буде достатньо, щоб вона зробила висновки на майбутнє і більше так не робила».

Дмитро виклав відео події у себе на сторінці в соціальних мережах, і там розгорілася дискусія з приводу вчинку жінки, яка залишила немовля одне в машині. Одні її засуджують, інші захищають. Журналісти вирішили поцікавитися у фахівця, чи можна виправдовувати таку поведінку.

«На жаль, ситуація типова. Багато батьків вважають допустимим припаркувати машину і, залишивши всередині дитину, вийти у своїх справах «буквально на п’ять хвилин», – каже дитячий психолог Ганна Калініна. – Їм і в голову не приходить, що неправильно припарковане авто можуть просто евакуювати, і не факт, що співробітники евакуатора будуть такі ж пильні, як ваш читач, і помітять в машині немовля! Дитина може заплутатися в ременях, якими фіксується дитяче крісло. У таку погоду, як зараз, машина дуже швидко остигає, і малюк може переохолодитися. Я вже не кажу, що в припарковану машину може врізатися інший автомобіль. Щоб катастрофи не сталося, ніколи не залишайте дитину в машині, візьміть її з собою. Навіть якщо ви збираєтеся відлучитися «буквально на п’ять хвилин».

А з точки зору Закону господиня “Хюндай” порушила що-небудь чи ні?

Виявляється, так. Дітей до семи років, згідно з пунктом 12.8 Правил дорожнього руху, залишати одних в машині більш ніж на 5 хвилин не можна. Якщо авто стоїть менше 5 хвилин – це є зупинкою. Якщо ж більше, то це вже прирівнюється до стоянки.

Так що якщо ви, дорогі батьки, залишили немовля в машині одне, наприклад, на заправній станції, то через 5 хвилин на вас вже можна складати протокол про адміністративне правопорушення. Звичайно, це відбувається не автоматично – інспектору необхідно зафіксувати факт залишення дитини.

Що загрожує в такому випадку недбайливим батькам? По-перше, кримінальна відповідальність за залишення дітей в машині без нагляду передбачена статтею 125 Кримінального кодексу РФ. Покарання за нею починається від штрафу в сумі до 80 тисяч рублів і закінчується позбавленням волі на рік.

Існує ще адміністративне покарання у вигляді штрафу. Згідно зі статтею 12.19 КоАП РФ, сума штрафу може скласти від 500 до 2500 рублів, залежно від місця і особливостей правопорушення. Крім того, співробітники ГІБДД можуть також повідомити про те, що трапилося в органи опіки.

Джерело.

Close