facebook

Шахтарі 13 діб блокують вагони РЖД з вугіллям і вимагають припинити «торгівлю на крові»

Шахтарі Львівщини, захисники України, учасники бойових дій на Донбасі, вже 13 діб, починаючи з 1 вересня, блокують російські вагони з вугіллям та вимагають припинити торгівлю з агресором. Інформація про це досі не набула широкого розголосу у ЗМІ, тому редакція IN SIGHT, як тільки дізналась про ці події сьогодні, вирішила висвітлити інформацію для наших читачів.

В ніч на 13 вересня колишній депутат ВР України 8-го скликання, суспільний діяч Семен Семенченко прибув на місце блокувань і зняв стрім та коментарі учасників блокади.

Пряма мова зі стріму
«Суть нашої блокади-пікету в тому, щоб заборонити ввіз російського вугілля на територію України, тобто торгівлю на крові, тому що гроші поступають в Росію за ці гроші напевно купляється і виготовляється зброя і вона успішно приходить до нас так званими «Гумконвоями». Ми би хотіли, щоб кошти замість того, щоб закупати вугілля в країни-агресора виділялися на реконструкцію місцевих шахт, переобладнання їх та можливо на будівлю нових шахт, якщо нам так сильно потрібне вугілля. А це зміцнить енергетичну незалежність країни. Дасть нові можливості і нові робочі місця. Нормальні зарплати достойні, люди перестануть їздити на заробітки – осядуть тут і будуть розвивати свій регіон», – розповів один з активістів.

«Дуже серйозна ситуація, зараз приїхало 113 вагонів, по нашій інсайдерській інформації через 2-3 дні має приїхати ще 53 вагони з Російської Федерації. Так само дуже цікаво, що всі до кого ми звертаємось – СБУ, МВС, Львівська обласна державна адміністрація, Митниця, Податкова, всі кажуть, що все законно, кажуть типу чого ми тут стоїмо, типу що ми продажні, купилися. Тобто, таке відчуття, що хлопці, а тут більшість АТОвців, що ми – «ніхто», нас не хочуть чути, що нащо ми взагалі верталися зі Сходу. Особливо прикро перед хлопцями, які повертаються. От ви собі уявіть – ти там воюєш з тим «рускім міром», той «руской вєсной», приїжджаєш на мирну територію і тут хлоп, гуляєш собі ліском – «РЖД», державна корпорація Росії. А з грошей, які ми сплачуємо за ці вагони і купляється зброя, кулі, танки, і воно все нам повертається нашими «двохсотими». Скажіть шановні, хто нас зараз дивиться, коли стаєте на коліна, коли везуть хлопців звідти, особливо ті, хто пропускають в своїх містах російські товари, коли попри їх міста станції їдуть залізничні вагони «РЖД», у вас в серці нічого не стукає?! Нічого не колить за вбитих, за тих, хто залишились інвалідами, каліками?! Шановне товариство, просимо максимального розголосу, тому що це не проблема нашої Соснівки, от тут зібралася жменька людей, і що от попіарилися і хватить? Ні, це серйозна ситуація, яка потребує на вищому державному рівні вирішення. Доки ми разом з вами спільними зусиллями не змінемо цю ситуацію буде продовжуватись війна не тільки на Сході, але і війна у наших містах. А якщо в вагонах вибухівка? …А потім нам розказують, що це вугілля з Білорусі, з Польщі, з Казахстану – скільки вже можна міняти документи? Кожний раз нам СБУ розказує, спочатку було, що це казахське вугілля, потім вже – транзитне з Польщі, потім нам вже сказали представники зі Збагачувальної фабрики: «Так це російське вугілля, але торгівля з Росією не заборонена». Тепер вже по документах воно приїхало з Білорусі. Скільки можна дурити народ?», – розповів ще один АТОвець-активіст.

«Дивно, що дуже мало патріотичних сил підтримали нас. Ми 12 днів вже знаходимось у лісі і дуже мало людей звертають на це увагу і хочуть нас підтримати. Думають: «А відсидимося по домівках по теплих – це нас ніяк не стосується». А це стосується кожного. І ми завтра не розійдемось, будемо тут стояти до кінця до прийняття важливих рішень зі сторони влади. Кінець – це, я думаю, повна заборона торгівлі з Росією саме вугіллям. Поки що вугіллям. Думаю дійде і до інших товарів», – сказав місцевий мешканець, учасник блокування, який представився як шахтар та АТОвець.

Окремі регіональні медіа висвітлювали ці пікети
У Львівських регіональних медіа вдалося знайти ще додаткові відео з коментарями активістів про блокування вагонів з російським маркуванням.

1 вересня на станцію Соснівка прибули 113 вагонів з вугіллям з маркуванням РФ. Їх заблокували більше 40 протестувальників і не пропускали на Центральну збагачувальну фабрику.

Нагадаємо, що в березні 2016 року міжнародна волонтерська спільнота InformNapalm провела аналіз дампів поштових скриньок так званого «Мінтрансу ЛНР та ДНР» (Донецька залізниця). Дані були отримані для аналізу хактивістами з товариства Українські Кібер Війська. В ході аналізу листів та звітів зв’ясувалися факти постачання продукції з окупованих РФ територій на Донбасі в Україну, Білорусь, РФ та деякі країни ЄС.

Джерело.

Close