facebook

Щодо виплати доплати вчителям за роботу в інклюзивних класах

Щодо виплати доплати вчителям за роботу в інклюзивних класах у закладі загальної середньої освіти, у разі відсутності на заняттях осіб з особливими освітніми потребами (учень з особливими освітніми потребами не відвідує деякі навчальні предмети).

Доплата за роботу в інклюзивному класі у закладах загальної середньої освіти встановлюється педагогічним працівникам відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2021 р. № 1391 “Деякі питання встановлення підвищень посадових окладів (ставок заробітної плати) та доплат за окремі види педагогічної діяльності у державних і комунальних закладах та установах освіти”.

Зазначена доплата в граничному розмірі 20 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати) встановлюється тим педагогічним працівникам, які працюють в інклюзивному класі. Конкретний розмір доплати встановлює керівник закладу, ураховуючи кількість осіб з особливими освітніми потребами у класі, складність порушення розвитку дітей, рівень відповідальності та обсяг роботи кожного працівника, який працює з такими дітьми, тощо.

Відповідно до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. N 102, місячна заробітна плата педагогічних працівників закладів освіти визначається шляхом множення ставки заробітної плати на їх фактичне навантаження на тиждень і ділення цього добутку на встановлену норму годин на тиждень. Оплата праці педагогічних працівників установ і закладів освіти провадиться виходячи із встановлених ставок заробітної плати (посадових окладів) з урахуванням підвищень, фактичного обсягу педагогічної роботи, доплат та надбавок. Встановлена при тарифікації заробітна плата виплачується щомісячно незалежно від кількості тижнів і робочих днів у різні місяці року.

Доплата за роботу в інклюзивному класі встановлюється педагогічним працівникам, які працюють в інклюзивному класі, як й інші доплати – при тарифікації. При цьому тарифікаційні списки повинні містити інформацію про кількість інклюзивних класів у закладі, кількість годин навантаження кожного працівника в такому класі та розмір встановленої доплати за роботу в інклюзивному класі.

У разі, якщо через хворобу чи з інших причин протягом деякого часу в класі відсутні особи (особа) з особливими освітніми потребами, зазначене не впливає на розмір виплати доплати педагогічним працівникам за роботу в інклюзивному класі.

Якщо ж в індивідуальній програмі розвитку особи з особливими освітніми потребами за висновками інклюзивно-ресурсного центру із навчального плану учня вилучені деякі навчальні предмети, тобто протягом навчального року особа з особливими освітніми потребами не буде відвідувати такі заняття, то вважаємо, що при складанні тарифікаційних списків вчителям, які викладають у цьому інклюзивному класі навчальні предмети, які особа з особливими освітніми потребами не відвідує, не встановлюється доплата за роботу в інклюзивному класі за умови відсутності інших осіб з особливими освітніми потребами у цьому класі.

Джерело.

Close