facebook

Українці можуть розпочати війну на території Росії: екс-посол США у РФ назвав умову

На сьогоднішній день сценарій застосування Росією ядерної зброї у зв’язку із війною в Україні вважається малоймовірним. Однак якщо по території нашої країни буде завдано тактичного ядерного удару, це може не тільки не зупинити українських захисників, а й спровокувати військові дії на території самої Росії.

Екс-посол США в Росії Майкл Макфол упевнений, що США та інші західні союзники зобов’язані надавати військову допомогу Україні, щоб не допустити перемоги країни-агресора у війні. Інакше світова безпека опиниться під загрозою. Про це він написав у своїй колонці для видання The Washington Post.

За його словами, виграна битва за Київ, Чернігів та Суми ще не означає перемогу у війні. Росія готується атакувати Донбас із новими силами. Битва на сході може вирішити результат війни. Захід зараз має посилити військову допомогу своїй союзниці.

Після битв на півночі у лісах Полісся завдання для українців ускладнюється, оскільки Донбас і загалом південь України – це рівнинна місцевість, степ. Саме тому Україні потрібно більше бронетехніки, танків, насамперед, а також далекобійна артилерія тощо.

Проте лідери Заходу все ще стурбовані загрозами, що походять від Росії. Незважаючи на те, що президент Росії Володимир Путін блефує, розвідки західних країн можуть мати інформацію про ризики щодо посилення військової допомоги Україні.

Перший блеф Путіна, зазначає експосол, був про застосування ядерної зброї, навіть пообіцяв привести російські ядерні сили у стан підвищеної бойової готовності. Тепер відомо, що ці погрози були лише балаканиною.

“За словами високопосадовців Байдена, з якими я розмовляв особисто, виходить, що Путін не змінював ступінь бойової готовності своїх ядерних сил”, – заявив Макфол.

Він зазначив, що є побоювання щодо застосування Росією тактичної ядерної зброї на території України, якщо Путін зіткнеться з загрозою поразки у війні. Однак цей сценарій малоймовірний, оскільки відштовхне від Росії ті країни, які зараз намагаються бути осторонь конфлікту, насамперед, Китай.

Використання ядерної зброї не лише посилить міжнародну ізоляцію, але також буде не сприйнято в російському суспільстві і може поставити під загрозу підтримку війни з Україною. Більше того, зазначає екс-посол, ядерний удар по Україні може лише посилити опір українців, а не послабити його.

“Більшість аналітиків вважають, що це друге у світовій історії застосування ядерної зброї змусить Київ здатися. Я не впевнений. Правда на боці українців; їхня воля до боротьби незвичайна. Після ядерної атаки українці скоріше подвоять ставку, ніж капітулюють, і навіть можуть спробувати перенести війну на територію Росії”, – зазначив Макфол.

Він заявив, що незважаючи на те, що російська армія перевищує українську за чисельністю та кількістю бойової техніки, Путін не наважиться напасти на найбільший у світі військовий альянс на чолі зі США, який допомагає Україні. Лідер РФ “злий та неврівноважений, але не схильний до самогубства”.

Джерело.

Close